KETAM MASAK LEMAK CILI PADI
Sumber : Naz@CUTE OVEN, SMALL KITCHEN
Bahan-bahan :
3 - 4 ekor ketam(disiang dan dibersihkan)
10 biji cili padi(ikut kepedasan yang diingini)
1 inci halia
1-2 inci kunyit hidup
2 batang serai(diketuk)
2 biji kentang(dikupas kulitnya dan dibelah 4)
1 cawan santan pekat
1 1/2 cawan air
Garam
Cara :
1. Tumbuk atau kisar cili padi bersama halia dan kunyit hidup.
2. Masukkan ke dalam periuk bersama ketam, serai, kentang dan air. Masak di atas api sehingga kentang sedikit empuk.
3. Masukkan santan dan garam. Biarkan hingga mendidih.
4. Rasakan garam dan masak kuah mengikut kepekatan yang diinginkan. Kalau pekat sangat, tambah sikit air.
5. Sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment