Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Sunday 28 March 2010

APAM SERABAI


Resepi Apam Serabai ni diambil dari blog Hana. Tak tau pulak kenapa nama apam ni Apam Serabai.. Apa yang pasti resepi ini menggunakan tepung beras dan juga nasi. Jadi kalau ada nasi yang lebih-lebih tu, yang dah tinggal sikit, bolehlah dibuat apam ni.. Tapi lebihan nasi yang masih eloklah ye.. Jangan pulak guna nasi yang dah basi. Tak de lah membazir kan..

Okey, resepi Naz copy & paste je.
APAM SERABAI
Sumber : Hana
Bahan-bahan :
• 125g tepung beras
• 75g nasi
• 225ml santan suam @ air suam
• 50g gula
• 1/2 sk yis kering
• 1 sk baking powder
• garam

Cara-cara
• Blend nasi, tepung, garam,gula dan juga santan@air suam.
• Masukkan ke dalam mangkuk. Masukkan yis dan baking powder. Kacau sebati.
• Perap adunan sekurang2nya 1 setengah jam@2 jam. Jika ingin buh pewarna, warnakan mengikut pilihan selepas adunan diperap@sebelum kukus.(Naz warnakan adunan sebelum proses pemerapan)
• Panaskan kukusan. Tuang adunan ke dalam bekas 3/4.
• Kukus dengan api BESAR selama 15-20min.
• Enak dimakan begitu sahaja atau dengan kelapa parut.

Sebelum dikukus..


Selepas dikukus..


Tengoklah apamku yang naik sama rata..


NOTA : Apam ni memang gebu dan lembut.. Lebih sedap kalau dimakan bersama kelapa parut.. Terima kasih kepada penyumbang resepi.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...