Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Saturday, March 6, 2010

PUDING ROTI MARBLE


Resepi ni nampaknya antara resepi puding yang famous jugak di kalangan blogger. Tu yang terpanggil nak menerai. Asal resepi dari blog Hana. Cuma ada beberapa bahan yang Naz ubahsuai sikit untuk kesenangan menyukatnya dan puding ni still turn out good.. So jom tengok resepinya..

PUDING ROTI MARBLE
Sumber : Hana
Bahan-bahan
:
4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat manis
170 ml susu cair (Naz jadikan 200 ml..senang sukat)
8 gram serbuk agar-agar (Naz guna 10 gm dlm satu paket)
1/2 cawan gula pasir
2 TBSP butter/majerin
3 1/2 cawan air
2 TBSP serbuk koko(boleh guna coklat emuluco)

Cara :
1. Didihkan 3 cawan air bersama serbuk agar-agar dan gula.
2. Blend roti, telur, susu pekat manis, susu cair dan 1/2 cawan baki air tadi.
3. Tuang ke dalam periuk yang ada larutan agar-agar tadi.
4. Masukkan butter dan kacau hingga mendidih dan butter mencair. Padamkan api.
5. Bahagi adunan kepada 2. Satu adunan asal dan satu lagi adunan dicampurkan dengan serbuk koko. Kacau cepat-cepat adunan serbuk koko hingga sebati.
6. Sendukkan adunan ke dalam loyang atau apa-apa bekas yang sesuai bermula dengan adunan plain dan kemudian adunan koko secara berselang-seli hingga habis.
7. Sejukkan dan biarkan puding mengeras di dalam peti sejuk. Lepas tu boleh lah dipotong dan dimakan...

Sebelum dipotong..

1 comment:

HUZAIFA said...

tima kasih, sy dah try, sedap. tapi yg best pinggan sama la pulak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...