Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Wednesday, 10 March 2010

POP CORN (2nd trial)


Haaaa.. Ini pop corn hasil percubaan ke dua. Naz ubah suai sikit resepi asal yang digunakan mengikut kesesuaian Naz sendiri. Hasilnya kali ini jagung kering Naz tu, tak ada yang jadi pop corn hangit selepas proses meletupkannya dan caramel yang Naz buat, dapat menyaluti hampir kesemua pop corn yang dihasilkan.

POP CORN
Bahan-bahan
:
1/2 cawan jagung kering

1/4 cawan gula
1 TBSP air panas
2 TBSP majerin

Cara-cara :
1. Masukkan jagung kering ke dalam periuk. Pastikan periuk tu besar agar jagung tu tidak bertindih antara satu sama lain.


2. Tutup periuk dan biarkan jagung meletup-letup di atas api paling kecil. Sesekali cuba goyang dan goncangkan periuk agar pop corn tak hangit di bahagian bawah.
3. Bila selesai letupan-letupan di dalam periuk tu, matikan api.


4. Untuk caramel, masukkan gula ke dalam periuk atau kuali yang besar(sebab senang nanti bila nak gaul pop corn dengan caramel).
5. Masak gula di atas api perlahan hingga gula cair dan berubah warna(tapi jangan lama sangat sebab nanti caramel rasa hangit), kemudian masukkan air panas tadi dan kacau. Masukkan pula mentega dan kacau hingga cair.
6. Tuang pop corn yang putih melepak tadi ke dalam kuali dan gaul rata. Tutup api.
7. Biarkan sejuk dulu barulah boleh makan.. Kang melecur lak bibir tu...

1 comment:

RIMA DANIA said...

dah lama nak try popcorn karamel tapi baru perasan ada dalam blog kak naz hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...