Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Thursday, March 4, 2010

TEMPAHAN : CHOCOLATE MOIST CAKE



Tempahan dari Mak Cik Leha. Mak Cik Leha menempah kek ni setelah merasa Chocolate Moist Cupcakes yang Naz buat untuk Nek Dah hari tu.. Anak dan cucu-cucunya pun dah merasa kek ni. Disebabkan mereka dah jatuh hati dengan rasa kek ini maka Mak Cik Leha request untuk sebiji kek.

Resepi Chocolat Moist Cake ni dah pernah ditulis di bawah label Cupcakes. Tapi atas request kak Liza Jb, Naz tulis lah sekali lagi di sini beserta resepi buttercream icing yang Naz guna..

CHOCOLATE MOIST CAKE
Sumber : Kak Yang Su
Bahan-bahan :
250 gm butter
2 cawan gula kastor
2 3/4 cawan tepung gandum
4 biji telur
1 tsp soda bikarbonat
1 tsp asen vanilla
1 cup serbuk koko
1 1/2 cawan air (naz guna air suam)

Cara :
1. Serbuk koko + air, bancuh dan ketepikan.
2. Dalam satu bekas, pukul telur hingga kembang.
3. Di dalam mixing bowl, masukkan butter dan gula kastor, pukul hingga kembang.
4. Tuang adunan telur ke dalam adunan butter sedikit-sedikit sambil memukul pada kelajuan sederhana.
5. Masukkan asen vanilla.
6. Masukkan tepung dan gaul rata.(Naz pukul dgn mixer pada kelajuan sederhana)
7. Masukkan pula bancuhan serbuk koko tadi dan gaul rata. (Naz gaul dgn mixer pada kelajuan sederhana).
8. Masukkan ke dlm loyang dan bakar dalam oven pada 175 C sehingga masak.

BUTTERCREAM ICING
Sumber : kembangkempis-MyResepi
Bahan-bahan(sebiji kek )
:
[A] 250 gm butter atau shortening (kalau nak icing putih & lebih tahan panas, guna shortening. tapi, kalau nak lebih sedap, baik guna butterlah) (Naz guna shortening)
[B] 125 gm marvello atau supertact atau krimwell (Naz guna krimwell)
[C] 125 gm gula aising (ayak)

Cara-cara:
1. Pukul [A]+ [B] hingga putih.
2. Masukkan bahan [C] dan pukul lagi hingga kembang dan putih. Suaikan warna utk hiasan kek.

TIPS : Pukul dengan kelajuan minima. makan masalah sket, tapi, insyaallah, icingnya nanti lebih cantik & mudah dilepa.

NOTA : Naz dah pernah try beberapa jenis icing lain sebelum ni. Setakat ini, icing ni memang yang paling best pada tekak Naz.. Tak berapa manis dan senang dilepa dan dibentuk di atas kek.. Jadi pada sesiapa yang nak mencuba, selamat mancuba dan semoga berjaya...

3 comments:

Daniela said...

kak oo kak..lia nak tnyer...
kenapa kan...mak lia wat kek..
mesti tak cantik..kdg2 kek tenggelam...tak pun pecah2..tak rata...
adekah sebab oven?? huhuh

Anonymous said...

kak naz, mcm mana nk buat deco daun, ek? kena pakai nozzle yg mana
untuk pipping ?

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Anonymous..

Deko daun tu buat guna nozzle bentuk "V".. Ni ada contoh gambarnya..
http://1.bp.blogspot.com/_VW6d8ZLWvfM/TO66mhe3rqI/AAAAAAAACcI/glTUa-G8KmU/s1600/metalpipingnozzles.jpg

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...