Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Monday, March 8, 2010

POP CORN (1st trial)


Teringin nak mencuba buat Pop Corn sendiri di rumah bila tengok rakan-rakan blogger membuatnya dan menjadi.. Siap komen makan depan tv bersama famili, rasa macam pop corn yang dibeli di panggung wayang la..Hai tak boleh jadi ni.. Kena cuba jugak.. Resepi ambil dari My Resipi kepunyaan Sofinar.. So resepi kat bawah ni copy & paste jer..

HOME MADE POP CORN
Sumber : Sofinar
Bahan-bahan
( 2 org makan )
1/2 cwn jagung kering
2 sudu besar magerin
2 sudu makan gula

Cara-cara
1.masak jagung kering dengan api kecil, tutup periuk.
2.dalam masa tak sampai 5 minit anda akan dengar bunyi pop pop pop pop pop......., tunggu hingga pop corn semua pecah, ada la sikit2 yang tak pecah 3.mask gula dalam periuk lain, bila gula cair masukkan pula mentega, bila mentega cair masukkan popcorn dan gaul rata.

Jagung kering yang dah bertukar menjadi plain pop corn...

NOTA : Dah buat dan jadi cuma lepas masak jagung kering tu, ada sedikit pop corn yang hangit walau pun dah guna api paling kecil. Untuk caramelnya pula, next time nak kena tambah sukatan sebab tak boleh menyaluti beberapa bahagian pop corn tu.. Anak-anak pilih yang bersalut caramel je untuk dimakan sebab lebih rangup daripada pop corn yang tak kena karamel..Apa-apa pun kena cuba lagi sampai dapat hasil yang memuaskan...Dan terima kasih kepada penyumbang resepi..

1 comment:

nasrul asyraf said...

jagung kering 2 nak dapat kat amne ye? da puas da cari.. orang kedai 2 bagi jagung utk ayam makan je ade la haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...