Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Thursday, February 3, 2011

SODA GEMBIRA


Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Soda gembira ni, kali pertama minum dulu di restoran Warong Nasi Ayam Penyet. Anak-anak suka sangat air ni. Bila rasa air ni, laaaa..kalau air macam ni, ummi pun boleh buat..  Buat je di rumah. Haaa..amik..boleh minum banyak-banyak. Ummi gembira buat soda gembira ni di rumah. Anak-anak pun gembira minum air soda gembira yang dibuat dengan gembira oleh ummi dia di rumah..(berapa banyak punya gembira daaaaa....)

SODA GEMBIRA
Sumber :  Naz's CUTE OVEN, SMALL KITCHEN


Bahan-bahan :
1 1/2 cawan aiskrim soda
3/4 cawan susu segar/ susu cair
1 Tbsp sirap rose
Air gula (ikut kemanisan yang dikehendaki)
1 cawan air batu kiub

Cara-cara :
Campurkan semua bahan bersama kecuali kiub ais dan kacau sebati.  Kemudian masukkan air batu kiub dan biarkan seketika untuk menyejukkan air.  Hidangkan dan nikmatilah soda gembira anda.

SELAMAT MENCUBA DAN SEMOGA ANDA JUGA GEMBIRA!

4 comments:

Ida Ddapur said...

huhuhu....pagi2 dtg dapur naz...tgk air bandung soda pulak...sedapnyer...ida suka!

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Memang nampak gembira, soda, susu cair dan syrup ros memang agood combination sesuai nak buat ari ni cuti gong xi fat cai

inahar ali said...

naz cayang..iir bandung soda nih minuman wajib owg johor kalu time kenduri kendara..mmg best!!!

Nieza said...

akak, kita yg terliur ni yg tak gumbira...kalau dapat segelas sure gumbira..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...