Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Saturday, February 19, 2011

SERIKAYA BALLS



Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Buat serikaya balls ni hari ni. Resepi ni dah lama diambil dari dapur kak Rinn. Okey resepi di bawah yer.. Nak cepat ni.. Ada hari keluarga nak kena attend. Daaa...

SERIKAYA BALLS
Sumber : Rnet via kak Rinnchan

Bahan-bahan :
250 gm tepung kek/ tepung gandum
1 tsp baking powder
Secubit garam halus
125 gm mentega - Naz guna majerin
75 gm gula kastor
4 biji telur gred A
200 ml susu segar - Naz guna susu cair
1/2 tsp esen vanilla

Serikaya secukupnya - Naz masukkan ke dalam piping bag

Cara-cara :
  1. Ayak tepung, baking powder dan garam. Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula kastor hingga kembang dan gebu. Masukkan telur satu per satu dan terus putar hingga sebati.
  3. Masukkan 1/4 bahagian susu dan putar lagi.
  4. Masukkan tepung berselang-seli dengan susu. Lakukan hingga habis dengan tepung sebagai pengakhirnya.
  5. Masukkan esen vanilla dan kacau sebati.
  6. Panaskan acuan dan lengserkan dengan minyak masak.
  7. Isikan separuh penuh setiap lubang acuan. Picitkan sedikit serikaya di tengah-tengah dan tutup dengan sedikit lagi adunan sehingga memenuhi acuan.
  8. Terbalikkan bebola kaya agar masak di kedua belah bahagian dengan menggunakan lidi satay. Masak hingga bebola menjadi keperangan.
Naz cuma buat 1/2 adunan jer dari resepi di atas. 

SELAMAT MENCUBA! 

3 comments:

Cendana Kasih said...

Salam Naz...laaa...kaya ball rupanyer..masa tgk kat blog tadi, ingatkan jering..hehehe...mata dh rabun daaaa....

meh 2 bijik....tiap2 kali pegi shopping suka beli ni

MZ said...

Naz...sedapnyer..boleh cuba gak nnti..tp byk resepi list dlm kepala nak buat...sy kena cuba satu2 dulu..

LynN LoLa~~ said...

sis...terliurnyee tengok T__T
nampak sedap sangat~~`huhu
btw, nak masak ni maksudnye bakar ataw cmane?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...