Assallamualaikum dan salam sejahtera.
Ini kek sempena hari jadi anakanda Muhd. Haris semalam. Haris memang dah request inginkan kek keju bila tiba ulangtahun kelahiran dia. Bagus juga sebab tak payah nak deco dan hias kek sampai berpeluh-peluh di dapur tu. Lagipun manalah umminya ada banyak masa sekarang ni (cewahhhh...macamlah busy mengalahkan pak menteri..hehheeee..).
Semalam, genaplah sudah 10 tahun Haris menyerikan hidup Naz dan juga hubby. Merupakan anak yang amat senang diasuh, dijaga dan dibentuk. Memang tak banyak kerenah Haris ni. Naz masih ingat lagi selepas melahirkan Haris 10 tahun yang lampau pada pukul 3.35 pagi, haris hanya tidur hingga keesokan harinya (8 am). Sampaikan Naz sendiri yang risau bila tiada tanda-tanda Haris inginkan susu(sebab tak menangis pun..). Akhirnya seorang nurse tu suruh Naz kejutkan dia untuk disusukan.
Sewaktu di dalam pantang pun memang Naz mendapat rehat yang cukup. Mana tidaknya.. Haris memang senang tidur. Hinggakan kalau disalin lampinnya ketika dia tidur, memang dia tidak akan terjaga dari lena. Bila dia inginkan susu, dapat dilihat dari keresahannya di dalam lena saja. Bukan dari tangisannya. Mempunyai waktu tidur yang konsisten dan tidak pernah lewat dari pukul 9 malam sehingga mencecah usia 3 tahun. Tabiat Haris yang mudah tidur ini memang kekal hingga hari ini (tapi bukan tidur dalam kelas yer..). Di mana saja dia pergi, asal ada tempat untuk berehat, dia boleh lena. Sering mengalah dengan adiknya (siapa lagi.. Husna lah). Masa mula-mula bersekolah di awal usia 5 tahun, Haris tidak sukar langsung untuk ditinggalkan di sekolahnya. Sampai ummi sendiri pun tak perasan yang anak ummi tidak menangis bila ditinggalkan. Sehingga hari ini pun, Haris memang merupakan anak yang sungguh menyenangkan. Ummi bersyukur dikurniakan Haris oleh Allah SWT 10 tahun yang lampau dan diberi peluang untuk membesarkan Haris.
Haiiii..kalau nak cerita tentang anakandaku Haris ni, selama 10 tahun bersama Naz, mau tak cukup
page blog ni heheeee... So cukuplah setakat itu sahaja. SELAMAT HARI LAHIR YANG KE 10 HARIS (6/5/2011)-sorry entry ummi lewat sehari sebab tak sempat semalam nak mengadap laptop. Tapi semalam dah
wish dan
celebrate kan... Ummi doakan agar Haris beroleh keberkatan dariNya dan menjadi anak yang soleh serta sihat walafiat dan dipermudahkan dalam segala urusan. Ummi dan ayah sayang Haris! Amin..
Okey, malaslah nak celoteh panjang-panjang (padahal dah berceloteh pun..heheheee..). Terus je la taip resepi. Anyway, sedap sungguh kek ni. Tak de bako, bako punya kek.. Kita sejuk dinginkan jer ke dalam peti ais. Sekarang tengah musim panas. Sedap dapat makanan yang sejuk-sejuk ni.
KEK KEJU KAPUCCINO DINGIN
(CHILLED CAPPUCCINO CHEESE CAKE)
[A] Lapisan Bawah
Bahan-bahan :
- 150 gm biskut chips more
- 2 Tbsp butter (dicairkan)
Cara-cara :
- Hancurkan biskut dan gaul dengan butter cair hingga sebati.
- Kemudian masukkan serbuk biskut ini ke dalam loyang spring foam (Naz guna loyang 8 inci). Ratakan dan tekan biar mampat dan kemas di dasar loyang. Masukkan ke dalam peti ais.
[B] Lapisan Kek Keju
Bahan-bahan :
- 250 gm krim keju
- 60 gm gula kastor
- 2 sachet INDOCAFE Cappuccino (25 gm per sachet) + 4 Tbsp air panas
- 1 1/2 Tbsp gelatin halal + 4 Tbsp air panas
- 200 ml krim putar (dairy whipping cream)
- 1/2 cawan coklat chips
- Coklat urai untuk hiasan
 |
Rupa krim yang diputar hingga bertanduk.
*Gambar dipinjam dari Google* |
Cara-cara :
- Pukul krim putar hingga kembang dan bertanduk(soft peak seperti gambar di atas). Simpan di dalam peti ais.
- Di dalam mangkuk lain, putar krim keju bersama gula kastor hingga berkrim.
- Masukkan bancuhan INDOCAFE Cappuccino dan putar lagi hingga sebati.
- Masukkan bancuhan gelatin dan putar hingga sebati lagi.
- Keluarkan krim putar di (1) tadi dari peti ais. Masukkan 1/3 bahagian ke dalam mangkuk krim keju. Kaup balik dengan spatula hingga rata. Masukkan lagi 1/3 bahagian krim putar dan gaul lagi hingga sebati. Dan seterusnya masukkan lebihan krim putar yang tinggal dan gaul hingga betul-betul sebati.
- Masukkan coklat chips dan gaul rata.
- Tuang adunan kek keju ke dalam loyang spring foam tadi. Ratakan adunan di dalam loyang.
- Taburkan di permukaan adunan kek dengan coklat urai sebagai hiasan. Simpan di dalam peti ais sekurang-kurangnya 3 jam sebelum boleh dipotong.
SELAMAT MENCUBA!