Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Saturday, August 27, 2011

BISKUT CHOCOLATE CHIP FAMOUS AMOS (HOME MADE)



Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Emm..biskut yang dikira terhangat di pasaran sekarang ni rasanya. Naz sendiri pun dah pernah buat dulu. Rasanya memang ummphh.. Dulu buat sebab nak mencuba. Sekarang buat untuk menambah koleksi biskut hari raya tahun ni kerana dah tertawan dengan rasanya.


BISKUT CHOCOLATE CHIP FAMOUS AMOS (HOME MADE)
Sumber Resepi : MrNamie dan Fiza Damia

Bahan-bahan ayak :
  • 280 gm (2 1/4 cawan) tepung gandum
  • 10 gm (3 tsp) serbuk koko
  • 2 Tbsp tepung jagung
  • 1/2 tsp soda bikarbonate
  • 2 Tbsp susu tepung
  • Secubit garam

Bahan-bahan lain : 
  • 250 gm mentega
  • 150 gm gula kastor
  • 1/2 tsp asen vanilla
  • 1 biji kuning telur
  • 100 gm (1/2 cawan) coklat chip - boleh tambah atau kurangkan mengikut citarasa
  • 100 gm sebarang kekacang(walnut, badam, gajus dll yang dicincang) atau kismis - optional dan boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa



Cara-cara :
  1. Pukul mentega, gula kastor dan esen vanilla hingga kembang.
  2. Masukkan kuning telur dan pukul rata.
  3. Masukkan bahan-bahan ayak dan kemudian kacau hingga sebati dengan spatula atau tangan.
  4. Masukkan coklat chip dan cincangan kacang atau kismis. Kacau rata.
  5. Sudukan adunan ke atas dulang pembakar. Boleh juga diuli menjadi bebola-bebola kecil dengan menggunakan tangan.  Susun di atas dulang pembakar. PERHATIAN! JANGAN LETAKKAN BEBOLA RAPAT-RAPAT ANTARA SATU SAMA LAIN KERANA BEBOLA INI AKAN MENGEMBANG DAN MELEPER SEWAKTU PROSES PEMBAKARAN.
  6. Bakar pada suhu 160 C selama 15-25 minit bergantung kepada saiz bebola-bebola adunan anda menggunakan api atas dan bawah.
  7. Sejukkan dahulu biskut sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.
SELAMAT MENCUBA!

8 comments:

Juwita Jamaludin said...

salam kak naz.. menarik biskut ni.. anak2 laju je makannya.. lawa gambar yang di edit tu kak.. selamat hari raya buat akak sekeluarga

Nazrah said...

salam....menarik cantik je biskut tu..

Ida,Japan said...

Selamat hari raya naz...emm, sedap nmpk kukis ni, tapi nk buat rasanyer dh tak sempat...malas pun ada he.he

Anonymous said...

kak susu tepung ape brand? :)

Naz / Nadz COSK said...

To Anonymous,

Susu tepung tu guna brand apa pun boleh.. Akak selalu guna apa je brand yg ada di dapur..
Harap akak dah menjawab soalan ye..

Anonymous said...

kak klw pakai organic soya nye susu tepung bole? hehe.. tu je ade pat dapur saye...

Naz / Nadz COSK said...

To Anonymous,

Boleh... insyallah jadi nanti biskut tu...

mrs kayrul said...

assalamualaikum kak naz

saya dah cuba resepi nie memang sedap saya bagi 10 bintang...tapi saya olah la sikit ikut bahan yang ada...

minta izin nak copy ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...