Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Wednesday, 29 December 2010

KACANG BOTOL GORENG TAUCU


Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Resepi ringkas, cepat dan mudah..Semuanya ringkas-ringkas je Naz masak sebab kena berlumba dengan masa sewaktu baby Maisarah Hani tidur.

KACANG BOTOL GORENG TAUCU

Sumber : Naz's CUTE OVEN SMALL KITCHEN

Bahan-bahan :
10 batang kacang botol (hiris tapi jangan nipis sangat)
1 batang lobak merah (hiris)
1 biji bawang besar (dimayang)
3 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris memanjang)
1 biji cili merah (hiris)
2 Tbsp taucu
1/2 tsp gula (optional)
1/4 cawan air
Minyak masak untuk menumis

Cara-cara :
1.  Panaskan minyak  di dalam kuali.  Masukkan hirisan bawang besar, bawang putih, halia dan juga cili merah.  Biar hingga layu.
2.  Masukkan taucu dan juga air.  Masukkan lobak merah dan juga kacang botol.  Biar hingga sayuran layu sikit.  Rasa masakan.  Sekiranya terlalu masin boleh tambah sikit air atau masukkan 1/2 sudu teh gula.
3.  Siap untuk dihidang.

1 comment:

Nuridah said...

Salam ziarah naz,

sedapnya nampak kacang botor ni...mau bertambah 2/3 pinggan nasi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...