Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Monday, 18 October 2010

KACANG BUNCIS GORENG KICAP


KACANG BUNCIS GORENG KICAP
Bahan-bahan
:
20 batang kacang buncis(basuh dan hiris menyerong)
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit ikan bilis/ isi ayam(potong kecil)/ udang kering
Kicap manis
Air

Cara :
1. Tumbuk bawang bersama ikan bilis atau udang kering. Kalau pakai isi ayam tak yah tumbuk lah..
2. Panaskan 1-2 TBSP minyak masak di dalam kuali.
3. Tumis bahan tumbuk tadi hingga naik bau.
4. Masukkan kicap manis dan air. Ni ikutlah banyak mana yang nak. Kalau suka berkuah, letak lebih kicap dan air tu.
5. Bila dah manggelegak, masukkan kacang buncis tadi. Biarkan seketika sambil dibalik-balikkan. Jangan lama sangat sampai sayur tu lembik.
6. Ok dah siap. Boleh dihidang..

NOTA : Haaa.. baca entry seterusnya ye pasal kacang buncis ni... :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...