Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Saturday, 23 October 2010

NASI HUJAN PANAS


NASI HUJAN PANAS
Bahan-bahan
:
2 cawan beras/basmati [basuh dan toskan]
2 cawan air
1/4 cawan susu cair
1 biji tomato buah [cincangkan]
1 batang serai [ketukkan]
1 helai daun pandan [simpulkan]
1 kiub ayam
1 tsp garam
pewarna hijau, merah dan kuning
2 TBSP majerin atau minyak sapi

Bahan tumis:
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
1 inci halia ]*
3 ulas bawang merah ]*
1 ulas bawang putih ]*
(* ditumbuk)

Cara membuat:
1. Panaskan majerin/minyak sapi dlm periuk.
2. Masukkan bahan tumis, serai dan daun pandan. Tumis hingga wangi.
3. Masukkan air dan garam. Biarkan sehingga mendideh.
4. Masukkan susu cair, kiub ayam, buah tomato dan beras. Kacau rata.
5. Masak saperti nasi biasa.
6. Bila nasi hampir kering, letakkan 1 warna pada 1 tempat yg berlainan. Taburkan kismis.
7. Biarkan nasi masak dan kering. Kemudian gembur-gemburkan supaya warna tadi rata keseluruhan nasi.
8. Hidangkan nasi bersama dengan lauk-pauk seperti ayam masak merah, kurma daging, kari ayam dan acar mentah atau pun nenas masak bombay..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...