Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Tuesday, 19 October 2010

ORANGE MOIST CAKE


Salam semua. Kek oren lembap ni, resepi asalnya Naz dapat dari link kak Rinn tapi seperti biasalah dah diubah suai ikut tekak si pembuat ni. Resepi asal boleh klick di sini.

ORANGE MOIST CAKE
Bahan-bahan
:
240gm majerin
1 cawan gula kastor
1 1/2 cawan tepung gandum
3 tsp serbuk penaik
*(kalau guna self raising flour, abaikan penggunaan serbuk penaik)
1/2 cawan susu segar
4 biji telur
3-4 TBSP pati orange Sunquick
2 biji buah oren- parut dan ambil kulitnya sahaja

Cara-cara :
1. Putar majerin dan gula caster hingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar pada kelajuan maksima.
3. Perlahankan putaran mixer. Masukkan tepung diselang-selikan dengan susu hingga habis.
4. Masukkan pati orange Sunquick dan parutan kulit orange.
5. Bakar pada suhu 175 C selama 45 minit atau sehingga masak.

NOTA : Memang sedap kek ni sebab terasa betul orennya.. Masa buat kek sandwich hari tu, resepi ni jugak lah Naz guna. Cuma Naz guna 1/2 adunan je.. Pada yang nak mencuba, selamat mencuba!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...