Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Tuesday, 26 October 2010

AYAM GORENG MASAK KICAP


AYAM GORENG MASAK KICAP
Bahan-bahan :

1/2 ekor ayam (dibasuh dan dipotong kecil)
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
2 inci halia
1 labu bawang besar (dimayang)
4 biji kentang (dikupas kulitnya,dicuci dan dihiris)
Kicap manis
Air
Air asam jawa atau cuka masakan

Cara-cara :
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng kentang yang telah dihiris. Toskan.
2. Gaul ayam dengan kunyit dan garam. Goreng dan toskan.
3. Tumbuk bawang putih, bawang merah dan halia. Bahan tumbuk ni kalau nak dimayang saja pun boleh.
4. Ambil sedikit minyak untuk menggoreng ayam tadi. Tumis bahan tumbuk dan juga bawang besar yang telah dimayang hingga kelihatan layu.
5. Masukkan kicap manis dan air asam jawa. Kalau tiada air asam jawa, boleh diganti dengan beberapa titis cuka masakan. Masukkan air mengikut kehendak(berapa banyak kuah yang dikehendaki). Adjust lah rasanya ye..
6. Bila kuah telah menggelegak, masukkan ayam dan kentang yang telah digoreng tadi dan gaul rata. Biar seketika dalam 2 minit. Tutup api.
7. Boleh dihidang dengan nasi panas.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...