Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Wednesday, 13 January 2010

MUFFIN PISANG COKLAT CHIP


Haiii... di dapur ada beberapa biji pisang berangan yang sudah terlalu masak dan rasanya dah tak ada sesiapa yang nak makan. So daripada masuk tong sampah, buatlah muffin ni.. Adaptasi dari resepi Muffin Pisang Coklat Rice yang dah pernah buat sebelum ini.

MUFFIN PISANG COKLAT CHIP
Bahan-bahan
:
140 gm butter
1 cawan gula perang
2 biji telur
1 tsp asen vanilla
2 cawan tepung gandum*
1 tsp baking powder* (*ayak bersama)
1 cawan pisang lenyek(4 biji pisang berangan)
2 TBSP susu tepung
1/2 cawan coklat chip

Cara :
1. Butter dan gula digaul sebati.
2. Masukkan telur sebijidemi sebiji dan gaul sebati.
3. Tambahkan asen vanilla dan pisang lenyek. Kacau.
4. Masukkan pula tepung dan susu tepung. Gaul rata.
5. Tambahkan coklat chip dan gaul.
6. Sudukan adunan ke dalam muffin cup dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180'C selama 25 minit atau sehingga muffin masak.

NOTA :
* Naz masukkan coklat chip ke dalam tepung yang belum diayak dan ayak tepung terus ke dalam bekas adunan. Jadi coklat chip yang tertinggal di dalam bekas pengayak telah disaluti tepung. Ini boleh mengelakkan coklat chip mendak ke dasar muffin semasa proses membakar.
* Naz menggunakan campuran twin coklat chip dan strawbery coklat chip.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...