Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Saturday 9 January 2010

KASWI


Menu kali ini adalah Kuih Kaswi. Resepi asal dapat dari dapur kak Hanieliza. Cuma bahan-bahan di bawah ini telah Naz kecilkan kuantitinya kepada separuh daripada adunan asal. Dapat satu loyang square 17 cm.


KUIH KASWI
Bahan-bahan
:
2 1/2 cawan air
1/2 cawan gula merah (naz guna gula Melaka)
1/2 cawan gula pasir
(masak bahan-bahan di atas dan sejukkan)

1 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung kanji/tepung ubi/tepung jagung (naz guna tepung ubi)
1/2 tsp kapur kuih
Kelapa parut muda + garam secukupnya (gaul dan kukus sekejap)

Cara :
1. Panaskan kukusan.
2. Sapu minyak pada loyang atau lapik loyang dengan plastik.
3. Bancuh semua bahan dan tapis. Kalau nak senang boleh jugak masukkan semua bahan dalam mesin pengisar dan kisar hingga sebati.
4. Tuang ke dalam loyang dan kukus lebih kurang 30 minit.
5. Sejukkan. Potong dengan pisau plastik dan gaul dengan kelapa parut.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...