Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Saturday, 2 January 2010

TOFU TELUR BERKUAH


Hai teringin pulak nak makan tauhu lembut nie.. Selalu tengok ada di kedai-kedai makan. Tapi tak pernah cuba memasaknya.. Ni la yang mencuba ni..

TOFU TELUR BERKUAH
Bahan-bahan
:
1 paket tofu telur
4 keping nenas bulat dalam tin – dipotong kecil
Sedikit capsicum hijau – dipotong dadu
Sedikit carrot – dipotong dadu
1 biji bawang putih – diracik halus
1 inci halis – diracik halus
1 sudu besar sos cili
4 sudu besar sos tomato
1 cawan air
Tepung jagung utk memekatkan kuah
1 sudu besar minyak utk menumis
Minyak untuk menggoreng tofu

Cara :
1. Potong tofu kepada 4 bahagian. Goreng dengan lemah gemalai agar tofu tidak pecah. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan minyak utk menumis dan tumis bawang putih serta halia.
3. Masukkan sos cili, sos tomato dan air. Biar mendidih.
4. Masukkan sayuran dan biar seketika.
5. Bancuh tepung jagung dengan sedikit air, dan masukkan ke dalam kuali.
6. Kacau kuah dan biarkan pekat sikit. Tutup api dan curahkan kuah ke atas tofu telur yang telah digoreng tadi.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...