Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Sunday, 7 February 2010

SAGO PEARL PUDDING


Sago Pearl Pudding atau Puding Sago ini resepinya dah lama ambil dari rumah En.Mat Gebu. Cuma baru sekarang mencuba buat. Rasanya lebih kurang macam agar-agar santan sebab penggunaan santan dalam resepi ini. Yang menariknya dengan puding ini ialah..... tentulah warnanya yang pelbagai. Lebih-lebih lagi bila kelihatan biji-biji sago yang telah diwarnakan. Sungguh menarik..

Teringat pula Naz sewaktu kecil dulu, kalau hantaran perkahwinan memang ada sedulang hantaran yang diletakkan puding atau agar-agar. Tapi zaman sekarang ni dah jarang orang buat puding sebagai hantaran. Walau bagaimanapun, Sago Pearl Pudding ini sesuai dijadikan hantaran kerana warnanya yang cantik lebih-lebih lagi kalau acuan yang digunakan menarik bentukknya.

Ini puding yang menggunakan bekas kecil-kecil..


Haaaa.. ini yang dah dipotong..Lebih jelas warnanya kan..


SAGO PEARL PUDDING / PUDING SAGO
Bahan-bahan
:
100 gm biji sagu rumbia
1 liter air
20 gm serbuk agar-agar
300 gm gula pasir
3 helai daun pandan
250 ml santan
3 jenis pewarna kegemaran

Cara :
1. Rendam biji sagu selama 2 jam. Kemudian rebus hingga biji sagu menjadi jernih. Tuangkan ke dalam tapisan dan cuci di bawah air mengalir utk membuangkan kanji dan mengelakkan ia melekat-lekat.
2. Bahagikan biji sagu kepada 6 bahagian berasingan dan warnakan 3 bahagian berbeza-beza dengan pewarna kegemaran anda. Lagi 3 bahagian sagu biarkan pada keadaan asal.
3. Masukkan 1 liter air bersama serbuk agar-agar, gula dan daun pandan ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.
4. Masukkan santan dan kacau rata. Kecilkan api.
5. Cedok 200 ml larutan agar-agar dan masukkan ke dalam 1 bekas sago tanpa warna. Kacau rata dan tuang ke dalam acuan yang telah dibasahkan dengan air. Biar keras seketika dan kelar permukaan agar-agar dengan pisau.
6. Cedok 200 ml larutan agar-agar lagi dan masukkan ke dalam 1 bekas sago dengan pewarna dan kacau rata. Tuang perlahan ke atas lapisan pertama tadi. Biarkan keras seketika sebelum mengelar permukaan agar-agar dengan pisau.
7. Ulangi langkah 5 & 6 beberapa kali sehingga habis semua larutan agar-agar dan biji sago digunakan. Sejukkan di dalam peti ais...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...