Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Wednesday, 3 February 2010

STRAWBERRY JAM MUFFIN


Resepi dari Yani(MyResipi) tapi resepi asal namanya Bluberry Jam Muffin. Naz tukar jadi Strawberry Jam Muffin sebab menggunakan jem strawberi yang terdapat di rumah ni. Sedap jugak muffin ni..

STRAWBERRY JAM MUFIN
Bahan-bahan
:
140 gm butter(suhu bilik)
120 gm gula
2 biji telur
4-6 titis asen vanilla
4 TBSP susu segar
200 gm tepung gandum
2 tsp baking powder
1 tsp strawberry emulco
Jem strawberi secukupnya

Cara :
1. Pukul butter hingga berkrim.
2. Tambah gula dan pukul hingga sebati.
3. Masukkan telur dan kacau.
4. Masukkan pula asen vanilla, susu dan strawberry emulco dan pukul hingga sebati.
5. Ayak tepung dan baking powder ke dalam adunan batter dan kacau menggunakan spatula.
6. Isikan bekas muffin 1/2 penuh dengan adunan batter.
7. Masukkan 1/2 TBSP jem strawberi.
8. Tutup jem dengan 1 TBSP adunan batter.
9. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 C selama 25 minit.

NOTA :
* Naz taburkan coklat chip dan strawberry chip di atas big muffin sebelum membakar.


Yang ini mini muffin...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...