Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Sunday, 30 August 2009

IKAN MASAM MANIS



Ikan masam manis atau Sweet sour fish.
Bahan-bahan :
Ikan (any type)
2 labu bawang merah*
4 ulas bawang putih* (* dihiris/dimayang)
1 inci halia*
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
1/2 - 1 cawan air (ikut banyak mana kuah diperlukan)
Sedikit lobak merah(dihiris memanjang)
1 biji buah tomato(dipotong 6)
Gula
Garam
Minyak masak
Cara :
  1. Ikan dibersihkan dan lumur dengan garam dan kunyit. Goreng hingga garing. Ketepikan.
  2. Tumis bahan-bahan yang dimayang sehingga layu.
  3. Masukkan sos tiram, sos tomato , sos cili dan air sebanyak mana diperlukan. Biar seketika.
  4. Masukkan lobak merah, buah tomato, gula dan garam.
  5. Apabila kuah kelihatan pekat, tutup api.
  6. Curahkan kuah ke atas ikan yang telah digoreng tadi...Siap untuk dihidang..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...