Bahan-bahan :
6 - 8 ekor ketam
4 biji bawang merah*
3 biji bawang putih* (* ditumbuk)
1 inci halia*
1 keping asam gelugor
4 sudu besar rempah kari
4 cawan air2 cawan pati santan
Garam
Hirisan nenas
Bahan tumis :
3 biji bawang merah(hiris)
3 biji bawang putih(hiris)
6 tangkai cili kering(dipotong dua)
Daun kari
2 sudu besar rempah halba campuran
Minyak untuk menumis
Cara-cara :
- Masukkan ketam, bahan tumbuk, air dan rempah kari ke dalam periuk. Masak hingga mendidih.
- Masukkan santan, asam gelugur dan garam. Biarkan mendidih.
- Sementara itu tumis bahan tumis hingga garing di dalam periuk/ kuali lain.
- Apabila garing, masukkan ke dalam masakan ketam tadi.
- Masukkan hirisan nenas.
- Kacau, rasa garamnya dan tutup api.
- Bolehlah dihidang dengan nasi panas atau diratah sahaja...
No comments:
Post a Comment