Bahan-bahan:
1 bungkus serbuk agar-agar (naz guna yang 10 gm)
675 ml air
225 gm gula pasir
65 gm mentega
4 biji telur saiz sederhana
200 ml susu cair
1 sudu makan tepung kastad
1/2 sudu teh asen vanilla
Pewarna merah, kuning dan hijau
Cara-cara:
- Masak serbuk agar-agar bersama air dan gula sehingga mendidih dan larut. Tutup api.
- Pukul telur menggunakan whisker.
- Kemudian masukkan susu cair dan tepung kastad. Gaul rata agar tidak berketul-ketul. Tapis masuk ke dalam luratan agar-agar tadi.
- Masak semula adunan sehingga mendidih atas api sederhana. Tutup api dan masukkan mentega dan asen vanilla. Kacau rata.
- Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan titiskan dengan pewarna yang berlainan setiap adunan dan kacau rata.
- Sendengkan loyang dan masukkan sesenduk adunan merah, diikuti dengan adunan hijau dan adunan merah berselang-seli sehingga adunan habis.
- Kemudian, letakkan adunan pada kedudukan yang betul dan biarkan adunan mengeras atau boleh dimasukkan ke dalam peti ais.
- Apabila puding telah mengeras, bolehlah dipotong dan dihidangkan..
No comments:
Post a Comment