Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Monday 7 September 2009

PUDING CARAMEL LAPIS COKLAT


Puding caramel lapis coklat ini merupakan hidangan pencuci mulut. Resepi asal dapat dari dapur kak Hanieliza, chef siber yg terkenal tu... Kepada penggemar puding, mesti cuba puding nie sebab rasanya memang sedap. Apalagi kalau dimakan setelah disejukkan..
Bahan A :
1 tin susu cair
5 TBSP gula pasir
3 biji telur saiz A
1 tsp asen vanilla
Bahan B :
1 tin susu cair
5 TBSP gula pasir
3 biji telur saiz A
4 TBSP serbuk koko atau 1 tsp serbuk nescafe + 1 tsp coklat paste
Bahan C :
2 TBSP gula [hanguskan] atau 2 TBSP madu
Cara :
1. Kacau bahan A dan bahan B dalam bekas yang berasingan. Tapiskan.
2. Panaskan periuk kukusan.
3. Masukkan gula hangus atau madu ke dalam loyang 8 x 8 inci.
4. Masukkan 1/2 cawan adunan bahan A dan kukus hingga masak.
5. Kemudian masukkan pula 1/2 cawan adunan bahan B dan kukus hingga masak.
6. Ulang langkah 4 & 5 hingga selesai adunan digunakan.
7. Setelah siap, sejukkan dan terbalikkan ke dalam pinggan hidangan.
Naz cuma buat 1/2 adunan saja dan guna loyang bulat 6.5 inci. Have a very good taste & texture.. Jamu kawan-kawan.. They like it..


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...