Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Tuesday, 8 September 2009

TART NENAS GULUNG


Ini resepi tart nenas yang biasa Naz guna semenjak first time membuat tart nenas di zaman anak dara dulu. Resepi ni dapat dari buku koleksi resepi mak di kampung.. Jadi pada siapa yang ingin mencubanya, lihat resepi di bawah ini..

TART NENAS GULUNG
By : Naz @ovenkecil.blogspot.com
Sumber: My mom

Bahan Doh :

2 1/2 cawan tepung gandum }

1/2 cawan tepung jagung } ayak bersama

1/2 tsp baking powder }

1/2 cawan susu tepung

1/4 cawan gula kastor

250 gm butter

1 biji kuning telur

1 tsp esen vanilla


Cara :

1. Butter + telur + gula + asen vanilla --> beat till fluffy.

2. Masukkan semua bahan-bahan lain dan uli.

3. Gunakan acuan tart jenis tekan. Masukkan sedikit doh dan tekan memanjang. Isikan dengan sedikit jem nenas dan gulung.

4. Sapukan sedikit kuning telur di atas tart yang telah siap digulung.

5. Bakar pada suhu 175'C selama 20 minit.

Bahan jem nenas :

1 biji buah nenas

4 kuntum bunga cengkih

8 biji gula batu (optional)

Gula pasir secukupnya (ikut kemanisan yang dikehendaki)

1 biji limau kasturi - diperah jusnya (optional)


Cara :

1. Potong buah nenas kecil-kecil. Blend hingga lumat(tak perlu tambah air).

2. Masukkan ke dalam periuk(seeloknya non stick pan) bersama gula batu dan bunga cengkih.

3. Bila agak kering, masukkan gula secukupnya dan perahkan jus limau kasturi agar jem tahan lama.

4. Sejukkan dan boleh digunakan atau disimpan di dalam peti ais.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...