Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Monday, 7 September 2009

RENDANG KERANG

Selalu kita makan rendang ayam atau daging kan.. Kali ni kita masak rendang kerang pulak. Sedap bila dimakan dengan nasi yang masih panas..



Bahan-bahan :
1 kg kerang [direbus dan diambil isinya]
1 biji kelapa [2 cawan santan pekat]
Daun limau purut [dikoyakkan]
Daun kunyit [dihiris halus]
Garam

Bahan mesin :
20 tangkai cili kering [sesuaikan ikut kepedasan yg dikehendaki]
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
6 batang serai
3 sm halia
3 sm lengkuas
2 sm kunyit hidup

Cara :
1. Masukkan santan, daun limau purut dan bahan mesin ke dalam kuali.
2. Kacau sekali sekala dan biarkan hingga agak kering dan naik minyak.
3. Masukkan isi kerang dan daun kunyit. Rasakan garamnya.
4. Biarkan seketika tetapi jangan terlalu lama kerana kerang akan liat.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...