Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Sunday, 9 June 2013

MOIST RED VELVET CAKE, CREAM CHEESE FROSTING & CHOCOLATE GANACHE

Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Alhamdulillah, masih lagi ada khudrat untuk bertenggek depan lappy dan masukkan entry ke dalam blog ini. 

Red Velvet Cake ini adalah hantaran untuk pertunangan adik ipar beberapa hari lalu. Untuk resepi kek, Nadz pernah letakkan sebelum ini. Tapi untuk cream cheesenya, rasanya Nadz tak pernah publish lagi. Jadi mari kita kongsi-kongsi resepi.

MOIST RED VELVET CAKE
Recipe by: Nurul - Cake2U
Source: Anna Qawina

Bahan-bahan

A:
  • 300 g tpg gandum
  • 2 camb serbuk koko
  • 2 camt baking powder
  • 1 camt soda bicarbonate
  • 1 camt garam

B:
  • 125 g mentega tawar (used buttercup)
  • 280 g gula castor

C:
  • 2 biji telur (gred B)

D:
  • 1 camt esen vanilla
  • 1 camt cuka putih @cuka kurma
  • 1 camb pewarna merah

E:
  • 240ml buttermilk (Campurkan 1 cawan susu segar @ susu cair dengan 1 sdb cuka. Biarkan sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.)

Cara-cara:
  1. Ayak (A)-ketepikan.
  2. Pukul (B) sampai kembang & ringan.Masukkan (C) satu persatu dan pukul lagi.
  3. Masukkan (D)-pukul hingga sebati.
  4. Masukkan tepung yg diselang seli dgn buttermilk-pukul hingga sebati.
  5. Alas & gris loyang saiz 9" dengan baking paper. Tuang adunan kek dan bakar pada suhu 175-180 C selama 1 jam atau sehingga masak.
  6. Atau masukkan adunan dalam acuan cupcake sebanyak 1/2 cup sahaja dan bakar pada suhu 180c  selama 15 ke 20 minit.
  7. Sejukkan dan hiaskan dgn cream cheese icing.

CREAM CHEESE (MY WAY)
Recipe by : Nadz @ovenkecil.blogspot.com

Bahan-bahan :
  • 500 gm cream cheese
  • 60 gm butter
  • 200 gm gula icing (ayak)
  • 2 tsp esen lemon
  • 100 ml non dairy whipping cream

Cara-cara :
  1. Pukul cream cheese dan butter hingga kembang.
  2. Tambahkan gula icing dan putar lagi hingga gebu dan sebati.
  3. Masukkan asen lemon dan pukul rata.
  4. Akhir sekali, masukkan whipping cream dan pukul sebati.

CHOCOLATE GANACHE
Recipe by : Kak Amaruszati Noor Rahim

Bahan-bahan :
  • 150 gm non dairy whipping cream
  • 300 gm coklat masakan - dicincang halus
  • 1/4 cawan sirap glukos / madu (Nadz guna madu)
  • 1 tsp mentega (Nadz guna majerin planta)

Cara-cara :
  1. Panaskan krim putar(whipping cream) hingga hampir mendidih. Curahkan ke dalam mangkuk berisi coklat masakan.  Biar seketika dan kemudian kacau hingga sebati.
  2. Masukkan sirap glukos atau madu. Kacau lagi.
  3. Akhir sekali masukkan mentega dan gaul sebati.
NOTA NADZ :
  • Resepi chocolate ganache ni, adalah 1/2 daripada resepi asal. 
  • Resepi ganache ini adalah antara resepi yang Nadz suka guna. Kelikatannya selepas suam amat sesuai untuk menghias kek yang telah disalut krim biar nampak coklat tu meleleh-leleh dengan cantik di bahagian tepi-tepi kek. Lebih elok sekiranya kek yang telah disalut krim ini disejukkan di dalam peti ais dulu.
SELAMAT MENCUBA!

11 comments:

tun_telani said...

mmg yg nmpk meleleh tu laa yg buat org terliur tuhh... tun xpandai deco.. sedih..sedih..

Bbwana adienia said...

assalamualaikum kak..

wow, suka sangat tengok ganache yang meleleh tu..meleleh juga air liur ni nengok..hihi..

Mas said...

gabungan yg mantoppp tu kak...
mabelesssss habiss

Mamasya said...

Aslmkum Naz
choc ganache mengalir tepi tu yg buat nampak yummmy...tambahan dg salutan cheese.

Norzila Zakaria said...

cantik kak nadz..mesti tersenyum lebar org yg tgh darah manis tu semanis kek akak..

ummiaisyah said...

salam rindu kak nadz...bz buat kek yea...tq 4 sharing resepi ganache tu..selalu sy buat pakai campur je..hehehe

Rohah said...

Cantik kek tu Naz...resepi red velvet ni pun masuk list gak..cuma lum buat

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

air tangan nadz... pasti keluarga pihak yang menerima berpuas hati...
nnt boleh try resepi choc ganache yg ni pula... tq sharing nadz.. moga bisnes nadz semakin maju ye.. sama2lah kita.. hehe..

mama sara nur said...

Assalam Naz
cantik berkilat ganache Naz mengoda
cantik
blm try rvc toping coklat lg nk trylah he hee tqqqq Naz

Atiqah sa'ahiry said...

bakar dalam oven berapa lama? minit?

Nadz Nazharzan said...

To Atiqah sa'ahiry,
Nadz dah edit yer di dlm resepi j/masa memasak utk sebiji kek.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...