Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Tuesday, 4 June 2013

FRESH FRUIT TART

Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Semoga semua pengunjung dan rakan-rakan semua sihat sejahtera hendaknya. 

Ermmm...Fruit tart yang memang makan satu, dua dan tiga masih tak cukup..hihiii... Sedap rupanya tart buah-buahan ni. Tulah, dari dulu tak nak buat. Malas lagi! Sekarang makan sampai tiga, empat ketul pun masih tak cukup...kah..kah..kah...

Okey, tak mau cakap banyak-banyak. Siapa yang masih belum pernah mencuba buat fruit tart ni, disarankan untuk merajinkan diri membuatnya ye sebab seriously, sedap sangat. Ada rasa crunchy dari crust tu, rasa manis yang sedang-sedang dari kastadnya dan rasa manis masam dari buah-buahan yang diletakkan di atas kastad. Ermmm...sambil makan, pejam-pejam mata menikmati keenakannya..hahaha... Ada yang terliur tak? Terliur, pergi buat sendiri ye. Kalau nak tempah, yang dekat-dekat dengan Nadz bolehlah. Ni resepinya bagi sesiapa yang nak mencuba.

FRESH FRUIT TART
RESEPI CRUST/ TART SHELL
Recipe by: Laman fb Kongsi Resepi
Source: Anna Qawina

Bahan-bahan:
  • 250 gm mentega Buttercup
  • 120 gm gula icing
  • 2 biji telur gred B
  • 480 gm tepung gandum (kalau lembik tambah lagi tepung sikit demi sikit)
Cara-cara :
  1. Ayak gula icing ke dalam mangkuk besar.
  2. Menggunakan senduk kayu@whisker, pukul gula icing & mentega hingga sekata. Jangan pukul lama sangat.
  3. Masukkan telur & pukul lagi sekejap.
  4. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga membentuk doh, gaulkan dengan tangan biar sebati.
  5. Kalau lembik sangat boleh tambah sedikit tepung lagi.
  6. Bulat2kan doh sebesar ibu jari & tekan ke dalam acuan tart, biar sekata, potong tepinya dengan pisau agar rata, cucuk dasarnya dengan garfu.
  7. Buat sampai habis & bakar menggunakan suhu 170'C lebih kurang 15-20 minit@sehingga masak (warna perang2 sikit) *Guna api atas bawah dulu 10 minit, kemudian api bawah sahaja sehingga masak.
NOTA ANA: 
  • Untuk mendapatkan crust yang cantik & elok pada pemerhatian Ana, simpan doh dalam peti sejuk untuk 1/2 jam kemudian baru diterap, kemudian, sebelum dibakar, masukkan dulu adunan doh yang dah siap diterap dalam peti ais sambil2 panaskan oven tu, kemudian bakar, ON kan kipas oven jika ada, InsyaAllah pastri anda akan cantik & lebih elok.
  • *Kalau tak sempat habiskan boleh simpan doh dalam plastik & tutup rapat, simpan dalam peti sejuk.
  • *Adunan ni akan menghasilkan lebih kurang 100 biji crust saiz kecil.
  • Simpan crust dalam bekas kedap udara. 
  • ACUAN TART NI TAK PAYAH OLES MINYAK/MENTEGA, DAH MASAK TERBALIKKAN JE & CRUST TU KELUAR DENGAN ELOK
  • Pastikan acuan tidak basah.

Nadz sapukan sedikit coklat masakan yang dicairkan secara double boiler pada permukaan dalam crust untuk mengekalkan kerangupan crust selepas diisi dengan kastad.


RESEPI KASTAD

Bahan-bahan :
  • 1 cawan tepung kastad
  • 2 cawan susu cair/ fresh milk
  • 2 cawan air
  • 3/4 cawan gula (boleh dikurangkan kepada 1/2 cawan)
  • 1 camca besar marjerin
Cara penyediaan :
  1. Masukkan semua bahan kecuali marjerin ke dalam periuk dan masak di atas api yang sederhana besar sehingga pekat.
  2. Masukkan marjerin. Matikan api dan kacau hingga marjerin cair sepenuhnya.
  3. Masukkan ke dalam piping bag. 
Buah-buahan :
Mengikut selera sendiri - anggur hijau, anggur merah, peach, strawberry, kiwi
Potong mengikut citarasa masing-masing

Cara untuk menghias :
  1. Picitkan adunan kastad ke atas tart crust.
  2. Susun buah-buahan pilihan.
  3. Glis buah-buahan dengan piping jelly - supaya nampak berkilat(optional).

Nota :
  1. Untuk adunan kastad, boleh juga menggunakan 4 cawan air sahaja (tanpa menggunakan susu). Dengan ini adunan kastad akan nampak lebih striking / keemasan lagi.
  2. Semasa memicit adunan kastad, boleh juga menggunakan nozel berbentuk bintang.

Paipkan kastad ke dalam crust. Wahhhh...cantik kan warna kuning kastad Nadz..hihihii..
Masuk bakul angkat sendiri..hahahaa..

Susun buah-buahan segar pilihan anda di atas kastad tadi. Tadaaaa...bolehlah dinikmati...Nyummm..

NOTA NADZ:
  • Sekiranya ada lebihan fresh fruit tart yang masih tidak dimakan, masukkan ke dalam bekas bertutup dan simpan di dalam peti sejuk. Sedap tau makan yang sejuk-sejuk. 
  • Lebihan yang Nadz simpan di dalam bekas bertutup dan dimasukkan ke dalam peti ais, crustnya masih rangup. Suprise juga. Ingatkan dah lebut je crustnya tu. Sedap pula tu makan bila dah sejuk. 

 SELAMAT MENCUBA!

10 comments:

umi's cup cake said...

Assalamualaikum Nadz yang rajin ni.. hish tak abis2 goda tau dengan makanan yang lazat2...bila la umi nak rajin ni?

Norzila Zakaria said...

ohh kak naz..zila lum nak buat lagi ni..makan kt sinii boleh..sedapnye

tun_telani said...

Salam kak naz... akak kene bagi aura kerajinan kat tun lahh.. sampai skrg blm buat la tat nih.

ady said...

as-salam
sedapnye fruits tart..dah lama tak buat..

Bbwana adienia said...

salam..

wah,memang terliur tengok..nampak sedap dan menggiurkan dengan fresh fruit..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Cantek berkilat kastard tu nazd... akak buat pucat jer kastard nye :(

zila norazila said...

Ampunnn sgt2 kecur naz..sedapnyaa

Mamasya said...

Aslmkum Naz
tat buah mmg confirm sedap....tul tu tak cukup 3-4 ketuii....rasa nak mkn lagi...

Mas said...

alololo tomei2 fruits tart akak...
memang antara peberet mas ni..he3

Chik Mimi said...

salam Nadz ,rajinnya dier

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...