Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Tuesday, 14 May 2013

APAM SALJU/ APAM TUKAZ/ APAM NASI

Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Alhamdulillah masih lagi diberi peluang dan kesempatan untuk kita bertemu di arena blogging ini. Harapan dan doa Nadz agar semua sahabat handai sihat sejahtera hendaknya.

Apam dengan pelbagai nama ni memang amat mudah disediakan. InsyaAllah, sesiapa yang membuatnya pasti menjadi. Ada yang memanggilnya apam salju atau apam tukaz. Ada juga yang menggelarkannya apam nasi atau apam beras. Yang pasti semua nama tersebut merupakan apam yang sama.

Resepi apam ni Nadz ambil dari blog kak Yatie. Nadz simpan pula resepi ni di dalam blog Nadz ye kak Yatie. Terima kasih.

APAM SALJU/ APAM TUKAZ/ APAM NASI
Tried by : Nadz @ovenkecil.blogspot.com

Bahan-bahannya: 
  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn tepung gandum
  • 2 cwn tepung beras
  • 1 cwn brown sugar
  • 3/4 cwn gula pasir(dua2 gula pasir pun takpe)
  • 2 1/2 cwn air
  • 2 sudu kecil yis (mauripan)
  • kelapa parut dgn sedikit garam

Cara-cara: 

  1. Blend nasi dan air sehingga hancur(masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
  2. Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
  3. Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
  4. Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
  5. Perap selama 3 jam.
  6. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
  7. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
  8. Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
  9. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.

Kalau nak makan tanpa kelapa parut pun boleh juga. Tengok, montel kan apam ni.... Dah macam tuan dia juga yang tengah montel dan tembam ni..hihiiii..

SELAMAT MENCUBA!

7 comments:

Rohah said...

memang sedapkan apam ni..tak jemu makan..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Wah gebu nya tengok kuih Apam tu Nadz ;-)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam nadz...gebunya apam tu,sedap mkn ngan kelapa parut ..

Mamasya said...

Aslmkum Naz
suka dg apam nasi mkn dg kelapa..sedappp..

Bbwana adienia said...

salam nadz..

sya suka makan apam nasi ni..sedap.

dari dapur nasya said...

Kita dok bayangkan kalau Naz pun gebu cam apam nie camner yer...ha..ha...ha...mesti come lote:)

zila norazila said...

apam nie fav zila jgk naz..biasa emak kt kg rajin buat..mkn time panas2 laju jew..x der kelapa mcm x best..suka mkn klapa tue byk2..baru puas ati..he hhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...