Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Friday, May 4, 2012

BUTTER GOLDEN CHURN NZ HALAL?? PLEASE READ!!

Sumber gambar : Google
 ASSALLAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA.

Masih teringat lagi kekecohan pada tahun lepas tentang butter jenama ini yang diragui kesahihan halalnya. Kemudian keluar kenyataan pengesahan dari JAKIM dan JAIS tentang status butter ini yang tidak halal. Klik di SINI untk melihat keratan akhbar bertarikh 3 Ogos 2011. Sekarang keluar pula kenyataan pengesahan terkini tentang status terbaru butter ini.
Malas I nak ulas panjang-panjang. Boleh lihat pada link-link di bawah untuk isu terkini dan status terbaru  tentang butter Golden Churn ini. Salah satu link di bawah ini ada dinyatakan butter Golden Churn dari negara mana yang disahkan halal.
Jadi, BACA! JANGAN TAK BACA!!!




************************

p/s :
Selepas baca berita ni, Naz yang memang tak pernah guna butter jenis ni sejak dulu lagi (sebab boleh tahan juga harga butter ni), still ada rasa sangsi dgn produk ni. Jadi, kalau dah ada rasa was-was tu, memang eloklah kalau Naz tak guna terus butter ni. Lagi pun masih banyak options lain lagi sekiranya perlu menggunakan butter di dalam masakan.


Bagi orang lain yang dah tau tentang status butter ni, bolehlah fikir-fikir sendiri untuk buat keputusan. Jangan membuat keputusan berdasarkan keputusan orang lain yer. Kita dianugerahkan akal fikiran. Jadi gunakan ia sebaiknya.


***********************


12 comments:

a'in fajar said...

salam naz, hhhhmmmm mmg kecoh time tu, ain yg br nak buat kek lapis terus terbantut, tp buat jg gn butter lain coz org dah temph..ade jg yg nak cancel tmphan...huhuhu..jap kate xhalal jap kate da halal, mst ramai yg ragu lagi kan..guna je lah butter yg lain..tp tq info

Amie said...

Hmmmmmm..... kecoh betul masa tu.

quinnie said...

pulak dah..saya kan kak...kalau dia kata halal pun dah tak gamak rasanya nak makan...hehehe..beli je la butter lain...:)

HomeKreation said...

Fed up dah nak baca... ada lah 4-5 kali keputusan Jakim & Jais asyik bertukar - jap halal jap tak halal... akhir nya Along buat keputusan xyah jer guna, abis cerita.... malas nak layan... mana lah tanggung jwb pihak authority kita. Penat ari tu menyamak kesemua alat2 & tin2 kek... huh.

dZana said...

Aslmkum naz.. apa kbr.. lepas kecoh2 akk terus tak beli.. akk guna butter biasa2 jer..

Nuwairani Ismail said...

nani pun tak pernah guna butter ni sebab harganya tu boleh tahan...jadinya, selalu beli buttercup je. huhuh

Asmah Yusof said...

asz pun xde dah nak guna butter tue....mcm was2 jugak kan...byk lg butter lain yg bleh digunakan...

ummiaisyah said...

x penah bli butter ni kak naz...mahei!!

Mamasya said...

Salam Naz.akak mmg tak pernah beli butter ni sbb mahal.kalau kita ragu2 baik tak payah gunakan...butter lain byk yg halal dan murah...
Nadz,tk wish bday utk hero2 akak

Norzie hany said...

Salam kenal dan follow sini.
Saya pun tak pernah guna butter ni.

mama sara nur said...

assalam Nazd
betul tu ada akal fikr-fikirlah sendiri kan he he

anymz said...

maleh akak nak baco naz,..gara2 dia kata tak halal takdo lah akak buat cookies thn lepas sbb resepi akak tu guna golden churn..bayangkanlah thn demi thn akak guna butter ni...eeee geram boto kan?..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...