Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Tuesday, March 27, 2012

RED VELVET CAKE WITH CHOCOLATE FILLING


ASSALLAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA.

Dipanjatkan rasa kesyukuran kehadrat Illahi kerana masih diberi peluang untuk terus menitip tinta-tinta resepi di dalam blog ini. Terima kasih dan maaf kepada yang masih terus sudi berkunjung ke blog COSK ini kerana lama sangat tak berupdate entrynya. Tuan rumah COSK memang agak sibuk dua tiga bulan kebelakangan ini selain dari kesibukan menguruskan anak-anak dan rumah tangga. Keadaan ini akan berlarutan hingga beberapa bulan lagi. Sebab itulah sampai tak sepat nak buka blog serta jalan-jalan dan tinggalakan komen di dapur cyber kawan-kawan lain. Insyallah apabila selesai segala urusan ini, keadaan akan kembali normal.

Ok, disebabkan masa amat pendek dirasakan, jadi tak nak membebel panjang-panjang. Kek baldu merah (Red Velvet Cake) ni dibuat sekali lagi tapi kali ini Naz sapukan sekali filling coklat ganache di antara lapisan kek atas permintaan anakanda Haris. As for me and my daughter, Husna, kami lagi suka kek ni dengan filling blueberry hari tu. Tapi untuk anakanda Haris, both fillings are suit to him. 

Masih menggunakan resepi dari Joy Of Baking untuk kek ini. Untuk filling coklatnya pun Naz menggunakan resepi daripada Joy Of Baking.


RED VELVET CAKE (Joy of baking)
OLEH : Naz COSK @ovenkecil.blogspot.com
RUJUKAN : Joy of baking

Bahan-bahan Kek :
  • 2 1/2 cawan (250 gm) tepung kek*
  • 1/2 tsp garam*
  • 2 Tbsp (15 gm) serbuk koko* (*ayak bersama) 
  • 1/2 cawan (113 gm) butter
  • 1 1/2 cawan (300 gm) gula pasir
  • 2 biji telur gred A
  • 1 tsp asen vanilla
  • 1 cawan (240 ml) buttermilk (resepi buttermilk : 1 Tbsp cuka masakan + 240 ml susu segar-biarkan 10 minit sebelum digunakan)
  • 2 Tbsp cecair pewarna merah 
  • 1 tsp white distilled vinegar (guna cuka makan tu pun boleh)
  • 1 tsp baking soda

Cara-cara :
  1. Pukul butter sehingga lembut lebih kurang 1 minit.
  2. Masukkan gula dan terus memutar hingga ringan dan gebu (2-3 minit).
  3. Masukkan telur satu per satu dan pukul rata setiap kali dimasukkan.
  4. Masukkan asen vanilla dan putar hingga sebati.
  5. Dalam larutan buttermilk, masukkan pewarna merah dan kacau sebati.
  6. Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung berselang-seli dengan larutan buttermilk dimulai dan diakhiri dengan tepung (masukkan 1/2 tepung dulu, kemudian semua buttermilk dan seterusnya semua tepung yang masih berbaki). 
  7. Dalam satu mangkuk, campurkan cuka dengan baking soda. Campuran akan berbuih atau berbusa. Dengan segera tuang ke dalam adunan kek dan terus kaup balik.
  8. Masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175 C selama 1 jam atau sehingga kek masak. Sekiranya ingin membakar menggunakan 2 loyang yang sama besar, bahagi adunan kepada 2 bahagian yang sama banyak dan bakar pada suhu 175 C selama 20-30 minit menggunakan api atas dan bawah.
  9. Setelah masak, biarkan kek sejuk di dalam loyang selama 10 minit. Kemudian keluarkan kek dan sejukkan sepenuhnya di atas redai.
  10. Seterusnya, balut kek dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam atau sehingga semalaman untuk memudahkan proses menghias kek. (Kalau tak ikut langkah ni pun tak apa. Boleh saja terus menghias kek. Cuma untuk orang amatur macam Naz ni, langkah ni memang membantu).
NOTA NAZ :
  • Apabila membakar kek, sekiranya didapati bahagian atas kek telah masak tetapi di bahagian tengahnya masih belum masak(setelah diuji dengan tester stik atau lidi), letakkan sehelai aluminium foil di atas kek(letak je, tak perlu dikemaskan atau dikelim di bahagian tepi-tepi loyang tu) dan tambah lagi waktu membakar kek sehingga kek masak sepenuhnya. Mulakan dengan menambah 5 minit, kemudian uji lagi kek dah masak atau belum. Sekiranya belum teruskan langkah ini sehingga mendapat kek yang telah masak sepenuhnya. Tujuan meletak aluminium foil ialah untuk mengelakkan permukaan kek terlebih masak atau hangit.


Bahan-bahan Cream Cheese Frosting :
  • 1-8 oz (227 gm) krim keju, pada suhu bilik
  • 1-8 oz (227 gm) keju Mascarpone, pada suhu bilik (boleh diganti dengan krim keju)
  • 1 tsp asen vanilla
  • 1 cawan (115 gm) gula aising, diayak
  • 1 1/2 cawan (360 ml) whipping cream 

Cara-cara :
  1. Pukul krim keju bersama keju Mascarpone hingga smooth.
  2. Masukkan asen vanilla dan gula aising dan teruskan memukul hingga smooth.
  3. Masukkan whipping cream sedikit demi sedikit sambil terus memukul hingga sebati.
  4. Sapukan pada kek dan hiaslah ikut kreativiti masing-masing.
NOTA NAZ :
  • Gunakan whipping cream yang masih sejuk dari peti ais bukan yang telah lama dibiarkan dalam suhu bilik untuk hasil yang lebih baik.
  • Jadi cara terbaik untuk nyahbeku(defrost) whipping cream dari peti sejuk beku(freezer) ialah dengan mengeluarkan kotak whipping cream dari peti sejuk beku(freezer) dan tempatkan di dalam peti sejuk(fridge) 12 - 24 jam sebelum digunakan. 
  • Naz suka dengan Cream Cheese Frosting ni. Pada Naz, konsistensi krim ni memudahkan kerja-kerja menghias kek. Nak buat swirl pun mudah. 

Bahan tambahan : 
  • Coklat ganache sebagai filling

COKLAT GANACHE
OLEH : Naz COSK @ovenkecil.blogspot.com
RUJUKAN : Joy of baking

Bahan-bahan :
  • 8 oz (227 gm) coklat masakan - potong atau hiris kecil
  • 3/4 cawan (180 ml) whipping cream
  • 2 Tbsp (28 gm) butter

Cara penyediaan :
  1. Masukkan coklat yang telah dicincang ke dalam mangkuk tahan panas.
  2. Panaskan whipping cream dan butter di dalam periuk di atas api sederhana hingga hampir menggelegak(akan kelihatan bubble-bubble di tepi-tepi periuk).
  3. Tuang whipping cream ini ke dalam mangkuk yang berisi coklat masakan tadi. Biar seketika beberapa minit.
  4. Kemudian, kacau dengan senduk kayu atau ballon whisk sehingga mendapat adunan yang smooth.
NOTA NAZ :
  • Biarkan coklat ganache sejuk pada suhu bilik sebelum dituang ke atas kek sebagai topping.
  • Jika ingin menggunakan coklat ganache sebagai filling atau sapuan, biarkan lebih lama pada suhu bilik untuk mendapat konsistensi yang lebih likat dan pekat.
  • Lebih lama coklat ganache dibiarkan sejuk, lebih likat konsistensinya.
SELAMAT MENCUBA!

13 comments:

kha said...

nadz...mmg cun bila tgk dr dekat..klu dpt makn lagi CUN..hehehe

Sari Yusa Ibrahim said...

Sedapnyaa... Yus punya baru habis, nak buat lagi, hihi

izahdaut said...

akakkkkkk.. miss uuu... lawo gilos kek akak nih.. haishhh suke tengok, tapi tak boleh mkan dulu.. kilo makin menjadik2 sekrng ni. huhuu

Qasey Honey said...

sedapnya kek tu...myelerakan tgk...deco kek pon cntik...simple tp mnarik...

zila 4ever said...

salam ziarah disini kak,
wahhh hari nie mmg tergugat tul iman..tgok semua masakn kt blog kawan2 sedap2..cantik la kak..suka tgok..dot dot.

Mamasya said...

Aslmkum Naz.lamanya tak dengar citer Naz...moga sihat dan ceria. mengancamnya RVC Naz ni..cantik keknya.dg choc filling...yumm..rasa nak tarik je kek tu...hi...h

Mas said...

Assalamualaikum dan salam perkenalan dari sy....
cantiknyaaaa kek dari dapur comel nie...sangat menggiurkan!

nuwairani ismail said...

kek feveret yang dah lama tak buat...

HomeKreation said...

Rajin nya Nadz.

a'in fajar said...

cantinya kek ni dan nampak sedap, mcm teringin je nak rasa..nak buat tak smpai seru lg, tengok naz dah byk kali buat kek ni..rasa mcm dh nk smpi seru plak..

zarin said...

naz
cantik banget dah deco kek ni naz... rajin sungguh la u ni..kalau i mesti main taram aje taruk cream tu..tak sompet nak deco deco bagai dah..makan aje terus hahaha

Cendana Kasih said...

amboi....mengancam sungguh kek ni...cream cis frosting tu mengiurkan sungguh....meh la sepotong ♥

ijan said...

Lama tak makan, bila tengok kek red velvet akak ni, terasa pulak nak mamam. hehe... frosting nya tu, memanggil manggil je.hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...