Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Monday, 22 January 2018

KASWI GOYANG (RESEPI LYN ABD RAHMAN)


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kuih kaswi resepi dari kawan fb, Lyn Abd Rahman. I definitely will keep this recipe forever. Sedap bangat... Lembut, manis pun sedang elok dan yang penting menjadi bila dikukus tu. Korang pernah tak ada pengalaman kukus kuih, dah berjam² tapi x juga keras² adunan tu😅😅. Scary tau kalau jadi macam tu...😂😂. So resepi ni, insyaa Allah dijamin menjadi... 


KUIH KASWI GOYANG 
Resipi dari : Lyn Abd Rahman

BAHAN:
1 1/3 cawan tepung gandum
1 1/3 cawan tepung ubi
5 cawan air
1 cawan gula pasir
1 cawan gula merah
1-2 tbsp kicap pekat manis
2 helai daun pndan- simpulkan
1 sudu teh kapur makan


CARA-CARA:

  1. Masak kan gula pasir dan gula merah bersama air. Masukkan daun pndan.
  2. Lepas suam masuk kan tepung tadi bersama sedikit kapur...guna whisk or blend pun boleh.
  3. Tapis kan ke dlm loyang yang di sapu minyak. (nadz guna loyang 10". Nak kuih lebih tebal, guna loyang yang lebih kecil).
  4. Kukus dlm 25 minit. Siap..
  5. Dah sejuk gaulkan bersama kelapa muda parut.

*Kelapa tu, nadz gaul sikit dgn garam halus dan kukus sekejap dlm 1-2 minit je.


6 comments:

تاج للخدمات المنزلية said...


شركة التميز المثالي للخدمات المنزلية وتنظيف المنازل والشقق والفلل بالدمام والخبر والقطيف والجبيل
قسم خاص لتسليك المجاري بالضغط ومكافحة الحشرات وتنظيف للمجالس والسجاد والموكيت وتنظيف الخزانات
نقدم افضل الخدمات المنزلية بالمنطق الشرقية 0551844053

شركة تسليك مجاري بالدمام
شركة تنظيف منازل بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة تنظيف منازل بالجبيل
شركة مكافحة حشرات بالجبيل
شركة تنظيف سجاد بالجبيل
شركة تسليك مجاري بالخبر
شركة تنظيف منازل بالخبر
شركة تركيب وصيانة الكهرباء بالدمام والخبر
شركة المثالية للتنظيف بالجبيل

تاج للخدمات المنزلية said...



خدمات شركة ركن الامثل بالمنطقة الشرقيه 0502644550 وتقديم كافة الخدمات المنزلية

شركة كشف تسربات المياه بالاحساء
شركة المثالية للتنظيف بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالجبيل
شركة تنظيف منازل بالجبيل
شركة تسليك مجارى بالخبر
شركة مكافحة حشرات بالخبر
شركة تسليك مجارى بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة تسليك مجارى بالقطيف
شركة مكافحة حشرات بالقطيف

شركة المثالية said...


شركة المثالية للتنظيف تسعد بتقديم خدماتها لعملائها بالمنطقة الشرقية خدمات تنظيف خدمات مكافحة حشرات خدمات تسليك مجاري المياه للمطابخ والحمامات جميع الخدمات المنزلية تجدونها مع شركة المثالية للتنظيف بافضل جودة وارخص الاسعار بالاعتماد علي كافة الادوات الحديثة والعمالة الماهرة

شركة المثالية للتنظيف
شركة المثالية للتنظيف بالدمام
شركة المثالية للتنظيف بالخبر

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

tun_telani said...

Sedap ye resepi nii.. ok, nnti cuba ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...