Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Tuesday, 14 April 2015

KEK PISANG LEMBAP TABURAN BADAM


Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Kek pisang lembap ni pernah Nadz buat dan publish kan resepinya dulu di SINI. Cuma kali ini, Nadz tambahkan taburan badam cincang di atas kek sebelum dibajar. 

KEK PISANG LEMBAP TABURAN BADAM

Bahan-bahan:

4 biji pisang emas/awak-lecek
(I used 5 biji pisang berangan)
1 cawan gula pasir (Boleh ganti gula perang, lagi sedap)
1 cawan minyak masak
4 biji telur gred A
11/2 cawan tepung gandum*
1 sudu teh baking powder*
1 sudu teh soda bikarbonat*
(*ayak bersama)
1 sudu besar air limau nipis (I gantikan dengan cuka masakan)
1 sudu teh esen pisang/ esen vanilla


Cara-cara:
  1. Panaskan oven pada suhu 185C api atas bawah.
  2. Sediakan loyang 4 segi. Lenser dengan margerin dan alas kertas minyak. (I guna loyang square 8"×8").
  3. Kisar gula, telur, minyak di dalam 'blender' hingga putih(3-5 minit). (I guna hand mixer).
  4. Tuang ke dalam mangkuk. Masukkan bahan ayak dan kacau rata dengan senduk.
  5. Masukkan pisang, esen dan air limau. Gaul sebati.
  6. Tuang adunan ke dalam loyang. Bakar di dalam oven selama 45 minit atau sehingga kek masak sepenuhnya.
*** Nadz taburkan badam cincang di permukaan kek sebelum masukkan kek ke dalam oven.***



SELAMAT MENCUBA.
KALAU MALAS NAK BUAT, BOLEH ORDER SAHAJA 
DENGAN NADZ.
Pm di 012 6
467509

4 comments:

inahar ali said...

Daap..daappnyer nadz!! bak akak sepotong!!

ieza ashaari said...

Sy buat xjd r ritu. Nk try ikut resepi ni pula r.geramnya.limau tu mmg kn letak ke?

Nadz Nazharzan said...

Sepotong je cukup ke kak Ina? Hihiii

Nadz Nazharzan said...

ieza ashaari, x letak pun tak pe jus limau tu. Cuma kalau letak, ia akan menjadikn kek lebih moist lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...