Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Thursday, 6 May 2010

PINK MUSHROOM



Salam semua. Ini biskut Pink Mushroom yang Naz baru buat. Resepinya sama jer dengan resepi Apple Carries yang pernah diletakkan ke dalam blog ini. Cuma kali ini Naz pakai penerap berbentuk cendawan atas permintaan anak dara di rumah ini, so nama pun kena tukarlah kepada Pink Mushroom..


PINK MUSHROOM

Bahan-bahan :
Biskut/Doh :

225 gm butter
75 gm gula icing
2 biji kuning telur
300 gm tepung gandum
90 gm tepung jagung
15 gm susu tepung
1 tsp esen vanila
1 tsp emplex

1. Pukul butter bersama gula hingga kembang. Masukkan kuning telur dan asen vanilla dan pukul lagi hingga sebati.
2. Masukkan susu tepung, emplex, tepung gandum dan tepung jagung. Uli hingga sebati. Terap.
3. Letakkan topping dan bakar selama lebih kurang 20-30minit pada suhu 180'C(ikut oven masing-masing yer..)

Topping :
20 gm putih telur
100 gm gula icing
1 tsp tepung jagung
1/2 tsp esen vanila
Pewarna pilihan

1. Pukul putih telur dan gula hingga pekat (bertanduk). Masukkan tepung jagung dan esen.
2. Campurkan pewarna mengikut kesukaan dan sapukan ke atas permukaan biskut dengan hujung jari. Kemudian bakar biskut di dalam oven.

1 comment:

Unknown said...

huk aallllaaa.. naz.. comelnye.. macam sayang pulak nak ngap... heheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...