Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Saturday, 10 April 2010

PENGAT DURIAN


Pengat Durian atau ada orang yang memanggilnya Serawa Durian. Sebab di sini sekarang musim durian, so tu yang buat pengat ni.. Okey resepinya di bawah ye..

PENGAT DURIAN
Bahan-bahan
:
180 gm gula melaka
3 cawan air
1 cawan santan pekat
3 helai daun pandan
Beberapa ulas durian(ikut suka nak letak banyak mana)
Gula pasir(optional jika perlu, rasa kemanisan pengat dulu)
1/2 tsp garam

Cara :
1. Masak gula melaka bersama air hingga gula larut. Tapis.
2. Masukkan gula melaka yang telah larut tadi bersama durian dan daun pandan ke dalam periuk. Masak hingga menggelegak.
3. Masukkan santan dan garam. Kecilkan api dan tunggu hingga mendidih tapi kena jaga tau! Jangan sampai pecah minyak, nanti tak sedap.
4. Rasa kemanisan pengat, dan tambah gula pasir sekiranya perlu.
5. Okey, dah siap. Boleh dimakan...

Boleh dimakan dengan roti...
Boleh juga dimakan dengan pulut..
Yang penting, tepuk dada, tanya selera...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...