Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Saturday 30 October 2010

NASI LEMAK & SAMBAL TUMIS SOTONG KERING



NASI LEMAK
Bahan-bahan :

2 cawan beras
2 cawan santan
2 helai daun pandan(dibasuh dan disimpulkan)
1 inci halia(dihiris menjadi 3 keping)
2 ulas bawang merah(dimayang)
Secubit garam

Cara-cara :
1. Basuh beras dan toskan.
2. Masukkan semua bahan lain ke dalam periuk berisi beras dan masak seperti biasa.
3. Setelah masak, hidangkan bersama sambal tumis, telur rebus, ikan bilis goreng dan juga timun.



SAMBAL TUMIS SOTONG KERING
Bahan-bahan :

3 keping sotong kering (dipotong ikut suka)
20 tangkai cili kering(direbus seketika di atas dapur)
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci belacan(boleh abaikan pada yang tidak suka)
1 biji bawang besar(dihiris)
1 cawan air asam jawa
Garam
Gula
Minyak untuk menumis

Cara-cara :
1. Kisar cili kering bersama bawang merah, bawang putih dan juga belacan.
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan mesin hingga garing.
3. Masukkan bawang besar dan gaul rata.
4. Masukkan sotong. Biarkan seketika sambil sesekali digaul rata.
5. Masukkan air asam jawa dan biar menggelegak.
6. Masukkan garam secukup rasa dan juga gula. Biarkan sehingga sambal kelihatan pekat.

NOTA : Untuk merendam dan melembutkan sotong kering yang masih kering tu, boleh rujuk di sini.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...