Monday, 23 May 2011

PUDING LAPIS KOPI MOKKA


Assallamulaikum dan salam sejahtera.

Resepi puding pula kali ini. Terpesona tengok puding kopi mokka ni di dapur Yat Maria. Terus salin resepi dari blog Yat. Yat pula cedok resepi ini dari blog Rima. Jadi inilah hasilnya.


Resepi asal menggunakan sukatan serbuk agar-agar sebanyak 7 gm. Naz ubah suai resepi supaya sesuai dengan penggunaan serbuk agar-agar sebanyak 10 gm. Malas pulaklah nak sukat jadi 7 gm tu sebab biasanya Naz memang beli serbuk agar-agar yang 10 gm sepeket. Jadi kepada sesiapa yang ingin melihat resepi asal boleh klik pada nama Yat Maria atau pada nama Rima di bawah. Bersama resepi ini, ada sekali resepi sosnya/kuahnya. Tapi Naz tak buat sebab puding ini dimakan begitu sahaja pun dah sedap. Rasanya memang marvellous! Kepada penggemar puding, anda harus mencuba puding yang memang best dan meletopzzzz rasanya ini.

 


PUDING LAPIS KOPI MOKKA
Resepi Asal Oleh : Rima
Sumber : Yat Maria
Diolah Resepi Oleh : Naz's COSK

[A] Bahan-bahan Puding Mokka :
  • 10 gm serbuk agar-agar
  • 400 ml air
  • 3/4 cawan gula pasir
  • 2 Tbsp + 1 tsp tepung jagung, larutkan dengan 100 ml air 
  • 600 ml susu segar
  • 2 Tbsp serbuk koko, dilarutkan dengan 60 ml air panas
Cara-cara :
  1. Masukkan air, serbuk agar-agar dan juga gula pasir ke dalam periuk. Masak hingga mendidih dan serbuk agar-agar serta gula larut.
  2. Masukkan larutan tepung jagung, susu segar dan juga larutan koko. Kacau rata. Biarkan di atas api yang paling kecil atau boleh merendam periuk di dalam satu bekas lain yang berisi air panas. Tujuannya untuk mengelakkan larutan agar-agar dari membeku sebelum habis digunakan.

[B] Bahan-bahan Puding Kopi :
  • 10 gm serbuk agar-agar
  • 1 liter air
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 3 tsp serbuk kopi segera(nescafe)
Cara-cara :
  1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak hingga mendidih. Biarkan di atas api yang paling kecil atau letakkan periuk ke dalam bekas yang berisi air panas untuk mengelakkan larutan agar-agar membeku sebelum habis digunakan.

Cara Menyediakan Puding Kopi Mokka :

  1. Sedikan loyang atau acuan kegemaran anda. Basahkan bahagian dalamnya dengan air.
  2. Tuang atau sendukkan adunan puding mokka ke dalam acuan. Biarkan ia mengeras.
  3. Kemudian, sendukkan pula adunan puding kopi ke dalam acuan tadi. Biar ia mengeras.
  4. Buat hingga habis semua adunan digunakan. Simpan di dalam peti sejuk. Hidangkan apabila telah keras sepenuhnya.

NOTA :
  • Naz memasukkan acuan ke dalam peti ais selepas setiap kali melapis puding supaya puding cepat mengeras untuk setiap lapisan.
  • Rasa yang sungguh sedap!!!!
SELAMAT MENCUBA!

42 comments:

  1. naz...
    cantiknya puding lapis kopi nie naz... kalau diana ler kan.. x terbuat ler puding mcm nie... tp diana suka makan... buatnya x reti2 gak... menarik sungguh puding nie.. cantik!

    ReplyDelete
  2. Meh tukar ngan puding cendol kita...tapi Naz punya puding tinggi macam flat ...cantik jer

    ReplyDelete
  3. assalammualaikum naz.....terliur tengok puding yg cantik terlapis tu.....

    ReplyDelete
  4. nazzzzzzzzzzz

    cantiknyaaaaa..gambar yang kat atas sekali tu kan macam pasu bunga di terbalikkan..lawa arr naz.guna acuan apa tu?..pic pun cantik je akak tgk..

    akak angkut resepi ya naz..
    buek ontah bilo lah ni..angkut yo lah dulu.hehe

    ReplyDelete
  5. kak naz. puding ini sgt chantek! tun cukup malas kalau nk melapsi2 nih.. huhu.. bila ntah nk rajin, makan je rajin. hehe

    ReplyDelete
  6. salam menarik tu mmg suka makan puding boleh lah try nny nak rasa moka heheh masuk list...

    ReplyDelete
  7. wah kak naz... terpegun saya tengok.. cantiknyaa.. kemas lapisnya.. waduh kok sedap bangt yee... nk try jugak ler klu dtg mood rajinnya tu

    ReplyDelete
  8. As'salam nazrah

    cun nya puding tu. kalau dapat makan lagi tambah sedap. k.ct bab2 nak melapis ni kena pikir 2 kali kot.. hahaha.

    ReplyDelete
  9. Naz, terguder tengok puding moka ni...cantik kejadian nya...berseri dari jauh...belum lagi rasa ni.

    ReplyDelete
  10. cantiknya..sejuknya tekak kalo dapat ni..hehe..macam bersantan pulak nampak

    ReplyDelete
  11. cantiknyaaa lapisan diaaaa.....sedap anak tekak klu dpt makan...

    ReplyDelete
  12. memang tabah la org yg buat puding mcm ni...kalau sy surrender dah. tu pasal sampai skrg x penah2 try buat kek lapis s'wak

    ReplyDelete
  13. Diana @ Melley Mey,
    Tq Diana. Sebab tgk cantik tulah tergoda I nak buat.. Lagipun dah agak mesti rasa best sbb kombinasi coklat dgn kopi..

    ReplyDelete
  14. Kak Nazrah,
    Boleh kak, boleh.. Kalau dekat boleh kita tukar2 pinggan kan..
    Hehehe tinggi mcm flat ye.. Saja pilih bekas tu nak bagi nampak lapisannya..

    ReplyDelete
  15. Lizahanum,
    Waalaikumussalam Liza.. Naz pun lepas tgk rupa puding tu di rumah Yat lah terguda nak buat..

    ReplyDelete
  16. kak Anim..
    Tq kak Nim..Oooo acuan tu acuan istimewa lah kak Nim..hehehee.. bekas tupperware aiskrim..kihkih..kih..

    ReplyDelete
  17. Tun telani,
    Tak pe tun, Nanti bila balik sini, tun buat rumah sblh rumah akak. Kalau akak buat puding cam ni akak pas sikit kat Tun.

    ReplyDelete
  18. Kak Sheila Shafeareen,
    Masuk list kak..masuk.. Mcm naz ni list dah berjela2.. Buat tak abis2..heheheh.. Tp mmg sedap puding ni..

    ReplyDelete
  19. Izahdaut,
    Tq izah.. Mmg sedap banget izah.. Buat bila rajin nanti tau!

    ReplyDelete
  20. Kak CT,
    Wa'salam kak ct.. Mmg melapis2 ni leceh sikit lah kan kak. tp dok terfikir nak rasa puding tu, Naz gagahkan juga diri melapisnya.. Hasilnya mmg sedap..

    ReplyDelete
  21. Kak Nurindah,
    Kak Nur,tergoda yer..Berseri dan sedap kak...

    ReplyDelete
  22. Anna Qawina,
    Tq ana.. Mmg nampak cam bersanta sbb guna susu dlm lapisan mokka tu..

    ReplyDelete
  23. Sis Lin,
    Tq sis Lin..Sedap sangat bila masuk ke tekak.. Hehehehe..

    ReplyDelete
  24. Nuwairani Ismail,
    Hehehe.. kekadang tu bila nak buat yg lapis2 ni..fikir2 gak nak cari masa yg sesuai dan cari bila mood rajin di tahap maksimum..hehehehe..

    ReplyDelete
  25. Naz....cantiknya puding lapis ni....tersusun kemas je lapisannya....emmmm....sejuk je rasa masuk kat tekak....nyum...nyum...yummyyyy :)

    ReplyDelete
  26. gerraammmmmnya tengok puding tu, cantik sangat..

    ReplyDelete
  27. cik cek,
    Kak cek...tq kak..memang makan bila dah disejukkan tu rasa nyaman jer tekak..

    ReplyDelete
  28. Sal Saari,
    Hehehe..mmg geram tgk puding nikan.Masa amik gambar tu, rasa cam tak sabar nak makan...Tq visit my blog..

    ReplyDelete
  29. wah~ baru jer jumpa blog nie...i like! suke cube masak2 nie...wee~ dap2 la tengok!

    ReplyDelete
  30. cantiknya naz..suke rasa2 kopi ni.. rasa nk buat jugak la..

    ReplyDelete
  31. Naz.....

    ko dah buat ek??? sedap kan...cam leh terasa lagik kat lidah ni..cantek arrr...pudding ko ni..bekas icecream eh??? kreatip ko :)

    ReplyDelete
  32. Naz...terserlah keterroran chef kau yer

    ReplyDelete
  33. Salam kak Naz,
    sedappnye puding...kite suka sangat makan puding ni. dessert yg tak heavy... makan time sejuk2 baru kuar peti ais lagi best ni... :)

    ReplyDelete
  34. Cik Duyung,
    Salam kenal yer cik duyung. Naz pun suka cuba masak2 ni w/pun tak teror..

    ReplyDelete
  35. kak Zana,
    Naz pun suka yg rasa kopi2 sikit cam ni.. BUat kak ..hehehe jgn tak buat...

    ReplyDelete
  36. Yat Maria,

    Aaahh yat.. tak tahan I tgk kat blog U tu.. Bila tertengok jer trs aim nak buat.. Hehehe..mmg tak sia2..Bestttttt sangat..

    Kreatip ker aku nie? hehehe... saja guna bekas tinggi cam tu.. leh nampak lagi lapisan dier...

    ReplyDelete
  37. Apai,

    Faizzzz...ko niiii..guna nama lain.. Ku fikirkan siapa tadi... Lom boleh panggil chef lagi lah faiz..

    ReplyDelete
  38. Ijan,

    Hai Ijan.. Mmg best makan puding yg baru dikeluarkan dari peti kan..I like..

    ReplyDelete
  39. sejukkan dulu sebelum makan..sedap:)

    ReplyDelete
  40. kecur betul akak tengok naz!!!.
    naakkkkkkkkkk ..gulp...

    ReplyDelete
  41. cantiknya puding naz...

    mesti mkn pun sedap ni.. perisa kopi & choc... mocha sememangnya best...!

    ReplyDelete
  42. alahai...cantik dan sedapnya puding tu... nak sikit!

    ReplyDelete