Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Friday, 29 January 2010

KEK COKLAT LEMBAP(CMC)


Salam semua. Kek Coklat Lembap ni dibuat sebab nak try rasa kelembapannya seperti nama yang diberi. Emmm.. bila dah makan, diakui kek ini memang sedap dan sungguh lembap. Cuma Naz buat kek ini dalam bentuk cup cakes. Resepi dapat dari dapur MamaFami dan sumber asal resepi adalah Kak Yang Su.

KEK COKLAT LEMBAP
Sumber : Kak Yang Su
Bahan-bahan :
250 gm butter
2 cawan gula kastor
2 3/4 cawan tepung gandum
4 biji telur
1 tsp soda bikarbonat
1 tsp asen vanilla
1 cup serbuk koko
1 1/2 cawan air

Cara :
1. Serbuk koko + air, ketepikan.
2. Butter + gula kastor, pukul hingga kembang.
3. Dalam satu bekas lain, pukul telur hingga kembang.
4. Tuang adunan telur ke dalam adunan butter sedikit-sedikit sambil memukul pada kelajuan sederhana.
5. Masukkan asen vanilla.
6. Masukkan tepung dan gaul rata.
7. Masukkan pula bancuhan serbuk koko tadi dan gaul rata.
8. Bakar dalam oven pada 175 C sehingga masak.

2 comments:

Hani Nabilia said...

so kiut!!!
kak nt mak lia beli oven baru..lia nak tiru resepi nie =)

kha said...

naz ketinggian kek ni sama je..naz pakai timbang ke beratnya?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...