Friday, 29 January 2010
KEK COKLAT LEMBAP(CMC)
Salam semua. Kek Coklat Lembap ni dibuat sebab nak try rasa kelembapannya seperti nama yang diberi. Emmm.. bila dah makan, diakui kek ini memang sedap dan sungguh lembap. Cuma Naz buat kek ini dalam bentuk cup cakes. Resepi dapat dari dapur MamaFami dan sumber asal resepi adalah Kak Yang Su.
KEK COKLAT LEMBAP
Sumber : Kak Yang Su
Bahan-bahan :
250 gm butter
2 cawan gula kastor
2 3/4 cawan tepung gandum
4 biji telur
1 tsp soda bikarbonat
1 tsp asen vanilla
1 cup serbuk koko
1 1/2 cawan air
Cara :
1. Serbuk koko + air, ketepikan.
2. Butter + gula kastor, pukul hingga kembang.
3. Dalam satu bekas lain, pukul telur hingga kembang.
4. Tuang adunan telur ke dalam adunan butter sedikit-sedikit sambil memukul pada kelajuan sederhana.
5. Masukkan asen vanilla.
6. Masukkan tepung dan gaul rata.
7. Masukkan pula bancuhan serbuk koko tadi dan gaul rata.
8. Bakar dalam oven pada 175 C sehingga masak.
so kiut!!!
ReplyDeletekak nt mak lia beli oven baru..lia nak tiru resepi nie =)
naz ketinggian kek ni sama je..naz pakai timbang ke beratnya?
ReplyDelete