Monday, 25 January 2010

SWISS ROLL STRAWBERRY


Kali ni Naz nak simpan pulak resepi Swiss Roll Strawberry ke dalam blog ni untuk rujukan pada masa hadapan atau untuk rujukan anak-anak nanti. Terdapat sedikit rekahan pada Swiss Roll ni sebab terlebih tekan masa menggulung..

SWISS ROLL STRAWBERRY
Bahan-bahan :
Bahan A
:
3 biji telur gred A atau gred B
2 oz gula kastor
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp asen vanilla
1/2 TBSP ovallete
1.5 oz tepung gandum
1/2 TBSP susu tepung

2 oz mentega cair
Strawberry emulco/asen strawberry
Pewarna merah
Aising mentega(butter icing)

Cara :
1. Pukul Bahan A (kelajuan maxsima) sampai fluffy (7 – 9 min)
2. Asingkan 1 1/2 sudu besar batter dan masukkan ke dalam piping bag. Titiskan beberapa titis pewarna merah dan gaul rata. Ketepikan.
3. Masukkan strawberry emulco ke dalam adunan batter asal dan pukul hingga sebati.
4. Masukkan mentega cair, kemudian kaup balikkan biar rata.
5. Tuangkan adunan batter ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya.
6. Paipkan adunan yang diasingkan tadi ke atas adunan yg diratakan dlm loyang dan buatlah corak yang diingini.
7. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170 C selama 20 minit, api atas dan bawah.
8. Apabila kek sudah masak, keluarkan dari oven ke atas redai. Biarkan sejuk. Letakkan sekeping kertas di atas bahagian yang berlorek kemudian terbalikkan. Keluarkan kertas alas semasa membakar. Sapu permukaan dengan aising mentega(butter aicing).
9. Gulung kek tadi perlahan-lahan dan cermat.

AISING MENTEGA
Bahan-bahan
:
230 gm gula aising - diayak
130 gm mentega tanpa garam(I used mentega biasa je sebab tak ada mentega tanpa garam di rumah)

Cara :
Masukkan kedua-dua bahan ke dalam mixing bowl dan pukul sampai kembang, gebu dan adunan menjadi warna putih..

Naz sapukan aising mentega dan kemudian letakkan sedikit jem strawberry secara selerak di atas aising mentega tadi seperti gambar di atas.

No comments:

Post a Comment