Tuesday, 19 January 2010

SWISS ROLL PANDAN


SWISS ROLL PANDAN
Bahan-bahan :
Bahan A
:
3 biji telur gred A atau gred B
2 oz gula kastor
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp asen vanilla
1/2 TBSP ovallete
1.5 oz tepung gandum
1/2 TBSP susu tepung

2 oz mentega cair
Pandan emulco/asen pandan
Pewarna hijau
Aising mentega(butter icing)

Cara :
1. Pukul Bahan A (kelajuan maxsima) sampai fluffy (7 – 9 min)
2. Asingkan 1 1/2 sudu besar batter dan masukkan ke dalam piping bag. Titiskan beberapa titis pewarna hijau dan gaul rata. Ketepikan.
3. Masukkan pandan emulco atau esen pandan ke dalam adunan batter asal dan pukul hingga sebati.
4. Masukkan mentega cair, kemudian kaup balikkan biar rata.
5. Tuangkan adunan batter ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya.
6. Paipkan adunan yang diasingkan tadi ke atas adunan yg diratakan dlm loyang dan buatlah corak yang diingini.
7. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170 C selama 20 minit, api atas dan bawah.
8. Apabila kek sudah masak, keluarkan dari oven ke atas redai. Biarkan sejuk. Letakkan sekeping kertas di atas bahagian yang berlorek kemudian terbalikkan. Keluarkan kertas alas semasa membakar. Sapu permukaan dengan aising mentega(butter aicing).
9. Gulung kek tadi perlahan-lahan dan cermat.

AISING MENTEGA
Bahan-bahan
:
230 gm gula aising - diayak
130 gm mentega tanpa garam(I used mentega biasa je sebab tak ada mentega tanpa garam di rumah)

Cara :
Masukkan kedua-dua bahan ke dalam mixing bowl dan pukul sampai kembang, gebu dan adunan menjadi warna putih..

NOTA :

* Untuk mendapatkan corak yang jelas, pastikan adunan batter yang diasingkan dan adunan batter asal mempunyai perbezaan tone warna. Contohnya, adunan batter untuk pipping, warna hijaunya lebih kuat drpd adunan batter asal.

No comments:

Post a Comment