Sunday, 17 January 2010
KUIH LOPES
Kuih Lopes ni dibuat untuk minum petang di rumah. Resepi asal dari Kak Hanieliza. Cuma selepas kukus, Naz tak buat seperti kak Liza yang menggunakan penutup botol Nescafe untuk membentuk Kuih Lopes ni. Apa yang Naz buat ialah membungkus pulut yang siap dikukus di dalam aluminium foil sebagai ganti daun pisang sebagaimana yang orang biasa buat. Alhamdulillah, menjadi juga rupa Kuih Lopes nie..
KUIH LOPES
Sumber : Kak Hanieliza
Bahan-bahan :
2 cawan beras pulut
2 cawan santan + garam(I used 1/2 tsp salt)
1/2 cawan jus pandan
Kelapa muda parut
Cara :
1. Masukkan semua bahan di atas kecuali kelapa parut ke dalam loyang dan kukus sehingga masak(lebih kurang 30 minit). Biarkan sejuk seketika.
2. Letakkan sedikit pulut ke atas aluminium foil dan balut/bungkus membentuk silinder ketat-ketat.
3. Kukus semula pulut yang di dalam aluminium foil tadi selama 10 minit.
4. Tunggu pulut sejuk baru dipotong, disalut dengan kelapa muda parut dan hidangkan dengan air gula merah.
Air gula merah :
Sumber : MamaFami
Bahan-bahan :
1/2 cawan gula putih
1/2 cawan gula merah(I used gula Melaka 100 gm)
1 1/2 cawan air
Cara :
Masak semua bahan di atas hingga larut. Hidangkan dengan kuih lopes yang telah disalut kelapa parut.
Dua bungkus pulut selamat dimakan sebagai Kuih Lopes. Lebih lagi satu bungkus, dimakan bersama dengan lauk daging masak lemak cili padi lebihan malam tu pada keesokan paginya.
tq kak na resepi ni...mak sue mmg suka mkn kuih ni...kalo g penang...abg2 sue wajib pergi beli kat mak....utk mkn pagi ;)
ReplyDeletesye slalo makan ngn air gule merah,, sdp sgt3
ReplyDelete