Tuesday, 17 January 2012

KEK PISANG DUA CARA: CARA 1


Assallamualalikum dan salam sejahtera.

Alhamdulillah masih lagi dan diberikan peluang oleh Allah SWT untuk meneruskan catatan di dalam blog ni. Harap semua pengunjung dan kawan-kawan sentiasa sihat walafiat dan ceria hendaknya.

Ha..ha..ha.. Macam pelik je kan tajuk entry kali ni? Kenapa pula kek pisang 2 cara ye? Sebabnya dengan resepi yang sama ni, ada dua cara berbeza dalam penyediaannya yang menghasilkan dua kek pisang yang berbeza hasilnya. 

Jadi untuk kali ini, Naz masukkan resepi kek pisang ini dengan cara pertama. Cara ke 2 pula akan Naz masukkan postingnya kemudian.


Kek pisang ni, Naz deco menggunakan coklat ganache dan ditaburkan dengan badam cincang di sekeliling bawah kek. Deko simple je. Di bahagian tengah kek pula, Naz sapukan dengan krim mentega perisa kapucino. Ermm...memang sedap gandingan rasa pisang dan coklat serta sedikit mocca ini.

KEK PISANG DUA CARA: CARA 1

Bahan-bahan :
  • 125 gm butter
  • 2 biji telur gred A @ B
  • 3/4 cawan gula perang/ gula kastor
  • 3/4 cawan pisang yang dilecek halus
  • 2/4 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)*
  • 3/4 cawan tepung gandum*
  • 1 tsp soda bikarbonat* (* ayak bersama)
  • 1 tsp ovallate
  • 1 tsp asen vanilla

Cara-cara :
  1. Pukul butter dan gula hingga berkrim.
  2. Masukkan telur satu per satu sambil memukul rata dan sebati. 
  3. Masukkan ovalette dan terus pukul lagi hingga sebati (updated 14/5/2013, tertinggal langkah ke3 ni).
  4. Masukkan pisang lenyek dan juga asen vanilla. Pukul pada kelajuan sederhana hingga sebati.
  5. Masukkan 1/2 bahan ayak dan gaul rata. Masukkan selebihnya dan gaul hingga sebati.
  6. Masukkan ke dalam loyang yang dialas dengan kertas minyak dan ratakan.
  7. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175 C selama 40 minit - 1 jam bergantung kepada oven masing-masing.
Untuk cara ke 2, akan dimasukkan entrynya kemudian. Jadi, tungguuuuu......

Updated : Cara ke 2 untuk kek pisang ini telah dimasukkan entrynya. Klik pada "Kek Pisang Dua Cara : Cara 2" untuk resepinya.

SELAMAT MENCUBA!

23 comments:

  1. Naz,baru habis jamu mata dg ais krim goreng.....dah muncul kek pisang.kek pisang dg topping choc dan badam...tak tahan nengok ....nampak sedappp...

    ReplyDelete
  2. sedapnya Naz..kek ni ada bau ovellete tak Naz? Ltk ovellete kek jd lbh lembut tp kdg2 ada bau pelik..sbb tu kdg2 akk takut nk ltk benda tu.

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Naz,
    meh tukar2 dngn kek pisang akak..nak rasa gak kek yg Naz buat tu..leh kan..

    ReplyDelete
  4. kak naz.. tun pun memisang jugak ni. tp tun buat roti.. suka makan kek pisang, tp hasben tun kurang sket kek pisang, nnti xde org nk habiskan.

    ReplyDelete
  5. Naz..nmpk sungguh sedap tu..rajennya siap wat topping bagai..uish terliuq sungguh ni

    ReplyDelete
  6. Anything with Mocha and coffee kak ros suka la Naz.

    ReplyDelete
  7. Kami suka makan banana cake, cantik cake nya, di tunggu yah cara yg ke dua.. ;)

    ReplyDelete
  8. salam Naz,k.atie tgk gambar kek pisang ni pon dah trgoda sgt!.
    Mesti sangat sedap ngan gandingan pisang & coklatkan.Ada lg tak?k.atie nak tapau nie....

    ReplyDelete
  9. Aslmkm Naz. Wah, cantik nya deco kek pisang ni...terasa nak ngap jer.

    ReplyDelete
  10. Mak ai nampak sedap sangatttt

    ReplyDelete
  11. akak nampak sedap betul kek nya...geram tengok..huhuhu

    ReplyDelete
  12. Nazzzz...what a yummilicious looking banana cake! COmbo of choc ganache & nuts lagi! Was just thinking of buying some pisang..and then I saw this! Sweet!

    ReplyDelete
  13. As'salam Naz

    Wahhh... so yummyy! kek pisang fav k.ct okey. Tak kisah pisang apa asal pisang gerenti laju masuk mulut..hihihi

    suspen tau baca entri Naz ni, lagi suspen nak tunggu resipi kedua tu..k.ct tunggu tau...jangan lama2 kang merana badan..hahaha

    ReplyDelete
  14. Nazzz,, kek pisang ngan coklat uish sedap tul.. ada lagi tak? kalu x de K1 dtg lagi tunggu kek pisang part 2 hee hee :)

    ReplyDelete
  15. assalam naz, cantik juga kek pisang bila di deco sebegini, nmpk pun menarik

    ReplyDelete
  16. uihhhh kek pisang 2 cara....

    ada kacang2 tu sedapppnya...

    ReplyDelete
  17. Assalam Naz,
    waduh tak sabar nak tunggu cara 2 pula macam mana..meanwhile tengok cara 1 aje dah macam bekenan gitu..pisang pun ada ni..aduiiii..rasa nak sepotong aje Naz..

    ReplyDelete
  18. Naz, suami akk suka mkn kek pisang, la ni dia msh di sana. Sedihlah nk buat sbb nnti terfingat kt dia..Tp kan jengah blog kwn2..n baca komen Naz pun terubat juga rasa hati ni.Tq Naz.

    ReplyDelete
  19. nazzzzz nampak sangat sedappppp sihat ke Naz?

    ReplyDelete
  20. salam k nasz..ala sy dtg lmbat mesti da abih ni..huhu..x kisahla cara 1 atau 2, klo 2-2 ni dpn mate sy da lame sy ngappp..aumm..nyamnyam..hehe..suke kek p9sang..bessss :)

    ReplyDelete
  21. bestnyer dtg cni..ada mcm2 gmbr mknan,hihi.Liza dah follow blog ni..nnt jmput ler ke blog liza blk n liza dah pun add blog ni ke list blog fav liza.. :D

    ReplyDelete
  22. Salam Kak Naz, nak tanye mcm mane kak Naz boleh hias badam keliling kek tu sama tingi?? Akak pakai pembaris ke masa nak letak tu...hehehhehe?

    ReplyDelete
  23. To Mrs Hakim,

    Hahahaaa...ada ker guna pembaris..sabor jer.. Tak lah.. Just try and error jer tu. Tak sangka lak lurus jer bila dah lekat badam tu..hehehee..

    ReplyDelete