Assallamualaikum dan salam sejahtera.
Jelatah atau acar timun mentah ni adalah resepi yang paling mudah untuk disediakan. Potong bahan-bahan dan gaul je. Anak Naz, Husna memang suka makan jelatah ni tapi bukan semua bahan tu. Dia suka makan timun je dan juga kuah jelatah ni yang akan hadir bila kita campurkan semua bahan tu. Sebabnya, kuah tu kan rasa manis-manis sikit.
JELATAH
Resepi : Naz@CUTE OVEN, SMALL KITCHEN
Bahan-bahan :
- 1/2 biji nenas sedarhana kecil - dipotong kecil
- 1 batang timun - dipotong
- 1-2 labu bawang besar - dimayang
- 2 batang cili merah - dihiris
- 1 tsp cuka
- 1 tsp gula
- Secubit garam
Cara:
- Campurkan semua bahan dan gaul rata. Sedia untuk dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA!
Huwarghh...kecur liur saya kak nazzz..huh.sabar2 puasa ni..hehe..sedap ni ratah gitu aje kak..aishh
ReplyDeletekak naz.. tun kalau wat nasi minyak ke, nasi tomato ke, mmg akan geng kan dgn acar mentah nih. mmg jarang sgt laa mkn acar masak tu.
ReplyDeletewaaa.. ada jelatah, ada ayam masak merah, ada gulai kawah...fuh...perfect...
ReplyDeleteAssalamualaikum Naz
ReplyDeleteAcar mmg sesuai sgt dipadankan dgn nasi beriani dan yg seangkatan dgnnya. tp kdg kalau nak cepat buat jugak acar mkn nasi putih bila masak lauk yg berkari. sedapnya tengok gulai kawah Naz kat bawah tu...pekat molek.
lagi kiter scroll,lagi bkeroncong perut kiter..mmg terbaik la,blh tambah nasi tak buka nnti? :)))
ReplyDeletesedapnya tambah dengan gulai kawah memang kena.. ita suka jelatah.. makan ratah gitu pun best
ReplyDeletesedaaaapnya nie naz... makan mcm tu jer pun diana boleh nie... mmg x tolak kalu nmpk nie.. sedap sesgt
ReplyDelete