Satu lagi biskut untuk dibawa ke rumah mak di kampung dan juga untuk MIL. Resepi biskut ni dah lama Naz dok peram dalam folder komputer semenjak tahun 2007 lagi..hahaha..
Resepi ni Naz perolehi daripada fotopages kak Hanieliza, salah satu laman web masak-masak yang paling awal dan paling Naz suka jengah dulu semasa baru berjinak-jinak dengan web masakan ni.
Malas nak bebel panjang-panjang. Kita terus sahaja kepada resepinya. (Resepi ni Naz oleh sikit cara penyampaiannya).
BUTTER COOKIES
Resepi Asal : Kak Hanieliza
Sumber Oleh : Naz@CUTE OVEN, SMALL KITCHEN
Bahan-bahan :
- 135 gm butter
- 60 gm gula kastor
- 150 gm tepung gandum
- 30 gm tepung jagung
Cara-cara :
- Pukul butter dan gula hingga sebati.
- Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yang telah diayak sedikit demi sedikit dan uli.
- Masukkan adunan ke dalam piping bag roseete (ataupun pam daisy/ bunga cina) dan pamkan ke dalam cawan kertas.
- Bakar pada suhu 170 C selama 18-20 minit mengikut oven masing-masing.
- Sejukkan dan boleh dihias mengikut citarasa anda.
- Simpan di dalam bekas kedap udara.
NOTA :
- Adunan yang Naz perolehi ni sedikit lembik dan sticky. Jadi Naz masukkan dulu ke dalam peti sejuk selama 15-20 minit dan kemudian baru Naz pamkan ke dalam cawan kertas.
SELAMAT MENCUBA!
rajinnya Naz mengukis...
ReplyDeletesalam naz, puas saya tawaf cari resepi sesuai hokeh...ada gak 2-3 resepi dok dlm kepala nak try nih..hehhee insyallah..willl try yours...saya follow la..bagi memudahkan buat rujukan :) salam kenal...
ReplyDelete