Assallamualaikum dan salam sejahtera.
Buah bacang ke buah macang?? Emmm.. mana-mana pun tak apalah kan. Tapi Naz memang selalu panggil buah bacang. Tengah musim buah ni sekarang di sini. Merata-rata nampak buah ni dijual. Memang dah lama tunggu buah ni ada. Target untuk buat sambal belacan.
Ingat beberapa tahun lalu, masa Naz buat sambal belacan buah bacang ni. Kalau di luar, memang biasa kita jumpa orang buat sambal belacan menggunakan buah bacang yang dah masak tapi di sini, kebiasaanya orang buat sambal belacan pakai buah mangga yang muda. Masa buat tu, MIL ada di rumah Naz. Bila tengok Naz guna buah bacang yang dah masak untuk buat sambal belacan, terus je MIL kata "Eh! Guna buah yang masak???? Orang biasa guna yang putik Naz..". Naz pula dengan selamba cakap "Memang biasa Naz buat sambal belacan guna buah bacang yang dah masak. Di luar, biasa orang buat macam ni". (Hehehe..menantu yang tak mau mengalah...tapi jangan melawan tau! Berdosa!)
Jadi siap masak lauk, kalau tak silap Naz ayam goreng kicap masa tu, satu jenis hidangan sayur, Naz pun hidanglah dengan sambal belacan buah bacang tadi. MIL makan dulu. Wahhhh..lepas makan baru keluar ayat dari mulut MIL, "Sedap Naz. Mok tak pernah makan sambal belacan dengan buah pauh masak". Hihiihii.. Baru MIL tau kelazatan sambal belacanku. Yelah.. Dari kecil lagi Naz dah biasa makan sambal belacan yang diletak buah bacang masak. Bertambah-tambah nasi MIL makan hari tu bila terkena pukulan sambal belacanku..hehehe..
Jadi kepada yang ingin mencuba, dipersilakan. Buatnya seperti sambal belacan biasa je sebenarnya. Cuma ditambah dengan buah bacang ni dan seimbangkan rasanya.
SAMBAL BELACAN BUAH BACANG
Oleh : Naz's CUTE OVEN, SMALL KITCHEN
Bahan-bahan :
- 1 biji buah bacang yang masak(sederhana besar)
- 6 biji cili merah
- 4-6 biji cili padi
- 2 inci belacan - dibakar
- Gula
- Garam
- Asam limau nipis/ limau kasturi
Cara-cara :
- Kupas kulit buah bacang dan cincang kasar isinya.
- Tumbuk cili merah, cili padi dan belacan bakar hingga mendapat teksture yang dikehendaki(sebab ada orang suka sambal belacan yang halus, ada juga yang suka cilinya masih kasar-kasar).
- Masukkan gula dan garam. Gaul rata.
- Masukkan pula buah bacang yang telah dicincang kasar tadi. Gaul rata dan rasa masin dan manisnya biar seimbang.
- Perahkan jus limau nipis/ kasturi sekiranya suka atau perlu.
- Hidangkan.
NOTA :
- Kepedasan tu boleh adjust ye.. Ikut la lidah masing-masing tahap kepedasannya..
SELAMAT MENCUBA!
assalam naz, akk pun tak pernah mkn lg ni sambal belacan buah bacang tu, ohh guna buah yg masak ek naz, terliur betul akk
ReplyDeleteALAMAK CIK NAZ NIE...SUKA WAT ORANG TERLIUR..HE..HE...NASIB BAIK XNGANDONG!SEDAPNYER MAKAN NGAN NASIK PANAS2..LAWAN NGAN IKAN TERUBUK MASIN..NYAMANNNN
ReplyDeleteNaz...sambal bacang ni buat akak teringat arwah tok akak...huhu..sedihnya. Dulu dia selalu buat.
ReplyDeleteisshh..mlm2 jengah meleleh air liur akak ni naz..
ReplyDeleteIngat lagi masa mengandungkan kakak(anak no 3) dulu,tiap2 hari akak ketagih samba belacan bacang ni naz..tak muak2..mmg selera nak makan podeh yo maso tu..hehe
Naz...dah telan2 air liur kak cek ni...bestnya ni makan ngan ulam petai ke jering ke....fuhhh...sedapnya....
ReplyDeleteAssalamualaikum naz..
ReplyDeletesinggah cnie ternampak sambal nie ha... punya ler diana terliur tgk tau.. meleleh air liur d buatnya... :)
kak..ada lg sambal bacang nih? nak tapau tuk mkn tghri ni...
ReplyDeleteNaz....ye la naz,yg ida tahu, biasanya guna buah yg belum msk...satu kelainan, mesti ada rasa masam,manis,pedas,masin ni...naz, MIL tu org mana 'pauh' biasanya org pantai timur jer panggil
ReplyDeleteAssalammualaikum Naz, dtg jamu mata dgn sambal bacang...kalau balik kg barulah dpt mkn sambal ni sbb mak suka buat..
ReplyDeleteAssalam Naz, akak dah cilok resepi Puding Kasih Bertaut Naz tuh...sangat sedaaappp! Terima kasih kongsi eh...jom pi dapur tolong test...jadi ke idaaaak..hehe..
ReplyDeletesalam kak naz.. mmg sedap buah bacang di buat sambal belacan..aduh, bau nye menggamit2 sampai ke pot diksen nih.. rase nak terbang je ke umah kak naz nak colek2 sket sambal ni.. sedap!~
ReplyDeletewah, samalah, panggil buah bacang bukan macang & guna buah masak utk buat smbl, tapi Yus kalah pulak kalu mkn bacang
ReplyDeleteKak Rosaliza:
ReplyDeleteAahh..kak.. guna buah yg dah masak..Sedap sbb rasa manis2 dlm kepedasan tu..
Nasya:
ReplyDeleteNasya, kalau dah ada sambal ni, nasi panas2 dgn lauk yg simple2 jer pun dah sedap kan..
zanafahmi:
ReplyDeleteAlamak kak.. Sori ye kalau naz buat akak menggamit kenangan lama tu..
kak Anim:
ReplyDeleteIsh kak nim ni.. Meleleh air liur sbb terliur kat mknn tak pe kak jgn meleleh air liur time tido malam2 ni..hihihi..
kak Anim:
ReplyDeleteIsh kak nim ni.. Meleleh air liur sbb terliur kat mknn tak pe kak jgn meleleh air liur time tido malam2 ni..hihihi..
Kak Cek:
ReplyDeleteMmg best kan kak kalau sambal ni lawan ngan ulam-ulaman..
Diana:
ReplyDeleteKalau dah meleleh air liur tu, nampaknya kena buatlah tu..hehehe..
Anna Qawina:
ReplyDeleteAna, ish..jgn makan pedas2 sgt skrg.. Nanti yg kat dalam tu kepedasan :))
Ida Japan:
ReplyDeleteHahaha.. Ida org pantai timur lah ni eh.. MMg MIL naz org pantai timur..
Mamasya:
ReplyDeleteMa, kat sana ada ker buah ni eh? Nampak gaya mmg kena tunggu balik M'sia lah baru boleh makan ni..
Kak Ummi:
ReplyDeleteWaalaikumussalam kak. Tq kak Ummi sbb sudi try resepi puding Naz tu.. Dah tgk dah puding yg akak buat..Pass tu kak.. Boleh dapat A dah tu..
nOOrsha:
ReplyDeleteSha, mari sini sha.. bukan takat colek2 jer.. Semangkuk pun akak boleh bagi ...
sambal yg paling kak suka muahhh sedap...
ReplyDeletealamak kepinginan..huhu
ReplyDeleteAssalam naz nak merealisasikan impian nak mkn sambal belacan buah bacang, kebetulan ada buah bacang, nak buat la terliur sudah.
ReplyDelete