Assallamualaikum dan salam sejahtera.
Teringat sewaktu kecil dulu, bila mengikut bonda dan ayahanda menghadiri jemputan kenduri kahwin, lauk ni la yang akan Naz cari dulu selain ayam masak merah. Suka sangat dengan lauk Nenas Bombay ni. Bila dah berumahtangga dan duduk merantau dulu, teringin pula nak makan lauk ni. Telefon la tanya pada bonda di kampung. Laaa..senang jer rupanya membuat Nenas Bombay ni.
Rasanya kebanyakan orang memang dah tau resepi ini. Resepi yang sangat mudah. Naz ni memang masak lauk yang mudah-mudah saja dan kurang masa berlama-lama di dapur. Takut tak sempat habis memasak, anak dara yang kecil tu dah menangis memanggil. Terbantut nanti projek memasak di tengah jalan.
NENAS BOMBAY aka NENAS TUMIS AIR
Oleh : Naz's CUTE OVEN, SMALL KITCHEN
Bahan-bahan :
- 1 biji buah nenas - dikupas kulit, dibuang mata dan empulurnya
- 1/2 batang lobak merah - dihiris nipis memanjang
- 1 labu bawang besar* - dibelah 8
- 2 ulas bawang putih* - dimayang
- 1 inci halia* - dimayang memanjang
- 1 sudu kecil udang kering(optional)* - direndam dan ditumbuk halus
- 2 inci kulit kayu manis*
- 3 kuntum bunga cengkih*
- 3 biji buah pelaga*
- 1 kuntum bunga lawang*
- 2 biji cili merah - dihiris
- 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
- 3 sudu besar gula pasir
- Garam secukup rasa
- 3/4 cawan air - boleh tambah ikut keperluan
- Sedikit minyak masak untuk menumis
Cara-cara :
- Hiris buah nenas mengikut citarasa tapi jangan nipis sangat.
- Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bahan-bahan yang bertanda * hingga wangi.
- Masukkan air, gula dan garam serta serbuk kunyit.
- Apabila mendidih, masukkan buah nenas, lobak merah dan juga hirisan cili merah. Kecilkan api dan biar mereneh seketika. Rasakan masin dan manisnya. Tutup api.
SELAMAT MENCUBA!
akak..agaknya musim nenas ye skrg ni?sana sini nenas nih..kat esbok ada sebijik lg nenas..tp dah masak..sdp mkn gitu aje..tp x tau laa apa kejadiannya nanti..hehe
ReplyDeleteterliur je nengok gulai nenas kak naz ni haa..lapo2
Nenas Bombay?? First time dengar hehe....
ReplyDeletesalam Naz..mesti rasanya manis2..masam2..kan?
ReplyDeleteakak pun suka nenas dimasak gini naz.. selera je mkn nasi kan.. tapi sebenarnya.. apa2 lauk dari nenas semua akak suka lagi2 pajeri.. hmmmm... mmg kecur liur dibuatnya.. hehe..
ReplyDeleteermm...naz...terliur dibuatnya...memamng sedap dimkn dgn nasi panas2,kuah yg masam2 manis kan.
ReplyDeletenaz, kalau kat kelantan, nenas msk cam ni kita panggil pajeri..tapi lebih ringkas lagi naz, tak byk buh bahan sgt, pas tu manis kena lebih..hee.kebanyakkn ada kt tmpt kenduri menu ni....sedapnyer!
ReplyDeleteHaSue:
ReplyDeleteAgaknya la kan sue.. Kat sini pun bnyk je nenas akak tgk.. Tu yg tak tahan asyik nak membeli jer tu..hihihi..
Geez:
ReplyDeleteYe ker baru 1st time dengar? Tapi skrg dah tau lah kan..
kak Atie sayang:
ReplyDeleteMmg rasa masam2 manis gitu..best!
kak Madiha:
ReplyDeleteNaz pun mmg suka lauk2 yg ada nenas.. Sama kita kak.. Dulu kan masa belajar kat U, ada sorang kawan Naz tu panggil nenas kat Naz sbb Naz suka sgt makan nenas ..dah la nama pun ada bunyi naz hehehe... Ya pajeri nenas pula akan datang..hehehe
kak Noorsafone:
ReplyDeleteBest kan kak mkn dgn nasi yg panas2...Uih..berpeluh2 dibuatnya..hehehe...
Ida:
ReplyDeleteOoo ye ker.. Kalu naz, Pajeri nenas tu yg kuah santan + dgn serbuk kari tu.. Nanti Naz tepek resepi..
Naz...
ReplyDeleteSedap jugak tgk menu ni...teringin lak nak makan...bila ek kak cek nak buat...he he...cuci mata lagi...:)
Assalam naz,
ReplyDeletesedapnya nenas bombay ni acar timun nenas kat bawah tu pun sedap juga..
naz akak dah cuba buat chicken ball sambal serai wangi bebola ayam tu tau..anak2 semua suka..sedap..thanks for sharing ya..bila2 nanti akak masukkan entry ya..
yg nie pun sedap nie naz... diana suka makan nenas kalau d masak gini... sedpnyaa
ReplyDeleteKak cek:
ReplyDeleteCuci2 mata dulu.. Bila rasa nak buat baru lah buat..hehehe..
Kak Ayu:
ReplyDeleteWah akak dah buat menu chix ball sambal serai Naz tu eh.. Heheh.. mmg best kan kak.. Anak2 naz pun suka.. Naz lagi suka..Harum dan sedap sangat kan... Tq kak sudi cuba resepi Naz tu..:))
Diana:
ReplyDeleteNaz pun suka lauk cam ni sbb senang nak buat dan low fat jugak ..hihihi