Wednesday, 5 January 2011
ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI
Assallamualaikum dan salam sejahtera.
ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI
Sumber : Naz's CUTE OVEN, SMALL KITCHEN
Bahan-bahan :
5 keping ikan tenggiri (dibersihkan dan dibasuh)
6 Tbsp cili kering mesin (boleh tambah lagi untuk lebih pedas dan kuah lebih pekat)
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
3 inci halia
2 inci belacan
2 batang serai (diketuk)
2 tangkai daun kari
Daun kesum secukupnya
Beberapa batang bendi (ikutlah banyak mana nak letak)
3 - 4 Tbsp asam jawa (dibancuh dengan air)
Air secukupnya
Garam
Minyak untuk menumis
Cara-cara :
1. Mesin bawang merah, bawang putih, belacan dan juga halia bersama cili kering.
2. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bahan mesin bersama daun kari dan serai. Biar hingga naik bau dan pecah minyak.
3. Masukkan air asam jawa dan air. Bila mendidih, masukkan ikan.
4. Masukkan bendi dan juga daun kesum. Rasakan garamnya. Setelah masak tutup api. Hidangkan.
NOTA :
Kalau suka boleh juga dimasukkan buah tomato dan juga bunga kantan.
Asam Pedas Ikan tengiri favorite saya ni, dihirup-hirup macam sup. meleleh air liur tenguk. Sodap ni
ReplyDeletehai pagi pagi nampak asam pedas ni terus nak makan nasi..salam tahun baru semoga ceria ceria selalu ya
ReplyDelete