ASSALLAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA.
Semoga semua kawan-kawan dan pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN sihat sejahtera hendaknya.
2 hari lepas, mak saudara (belah hubby) Naz bagi 5 tongkol jagung. Bila bawa balik rumah, tersadai jer jagung ni di dapur. Hari ni projekkan jagung ni menjadi bubur. Kalau tak dibuat sesuatu, harus jagung tu mengecut nanti..hehehe...
Isi jagung setelah dileraikan dari tongkolnya. |
BUBUR JAGUNG
RECIPE BY : Naz @ovenkecil.blogspot.com
Bahan-bahan :
- 5 tongkol jagung - dibuang kulitnya dan dikukus hingga empuk
- 200 gm gula Melaka (1 ketul)
- 5 cawan air (1250 ml)
- 1 cawan santan pekat (250 ml) - Naz guna santan kotak
- 3 helai daun pandan - dicuci dan disimpulkan
- 1 tsp garam
- 5 Tbsp biji sagu - dibilas dan direndam 10 minit
Cara penyediaan :
- Kikis isi jagung dari tongkolnya. Ketepikan.
- Masak gula Melaka bersama 5 cawan air hingga larut. Tapis ke dalam periuk.
- Masukkan daun pandan, garam dan biji sagu ke dalam periuk berisi larutan gula Melaka. Masak hingga menggelegak.
- Masukkan isi jagung dan santan pekat. Kecilkan api. Kacau sentiasa hingga menggelegak perlahan.
- Tutup api dan boleh dinikmati pada suhu bilik atau disejukkan di dalam peti ais.
SELAMAT MENCUBA!
Naz.. sedap nya bubur jagung yah.. mau semangkok.. ;)
ReplyDeletesalam kak naz.. tun dh lama x makan bubur jagung. biasa buat guna jagung dlm tin tu je. hihi.. kalau ada jagung fresh, biasa rebus.. sedapnyer jagung rebus..
ReplyDeletesalam naz cyg..
ReplyDeletemelampauu bubur tue memangil-manggil namaku..he hehee haruuusss la klu dapat tue trus dihirup tnpa henti..naz simpankn semangkok mlm nie nk dtg ..:)
suke sgt mkn bubur jagung. kat rmh ni ina ngn ank yg kecik jerk suka mkn. yg sulong sama mcm papanya x mkn segala jenis bubur melainkn bubur nasi.
ReplyDeletemenu yang wajib mas buat bila ada jagung....
ReplyDeletesedappnya tengok bubur jagung tu kak..
adus...dah lama betul nani tak makan bubur jagung. suke sangat bubur jagung. tapi nak meleraikan dari pulunnya tu yang tak berapa nak rajin tu. last sekali beli jagung tin je. huhuh
ReplyDeletesedapnya kak bubur..lama tak makan...saya jarang buat bubur..selalu rebus je jagung ni sebab malas...kekekke
ReplyDeleteWow looks good ya. Tak pernah try bubur jagung..pass me a bowl please dear!!! ;)
ReplyDeleteasslm kak Naz...nmpk sedap bubur jagung tu...dh lama rasanye xmakan...biase QH n rakan2 buat kt opis ni aje...bile rasa2 teringin tu...hehehe...nipon dh terasa2 nk mbeli bahan2nya...hahaha
ReplyDeletemksih infonya..
ReplyDeleteSedapnya.. In shaa Allah menu ptg ni.. Hihi .. Mohon share ya
ReplyDelete