Tuesday, 18 October 2011

CUCUR BOM MANIS

 

Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Ni lah hasil skodeng dari blog Anna dan Tun. Buat untuk anak-anak. Suka betul Haris dan Husna makan cucur bom manis ni. Nasib baik lepas sebiji, sebiji lagi dia orang makan sampai habis. Kalau tak habis, nampaknya badan ummi dia la yang nak kena bom..huhuhhu.. Mungkin sebab ada rasa manis-manis tu, laju jer masing-masing makan. 

CUCUR BOM MANIS
Sumber Resepi : daun_kesum@Jurnal Alkiram 

Bahan-bahan :
  • 1 sudu teh yis
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar gula
  • 3 sudu besar susu pekat manis
  • Secubit garam
  • Air secukupnya
  • Minyak masak untuk menggoreng
Cara-cara :
  1. Campurkan yis, gula susu pekat manis dan sedikit air(Naz guna air suam). Larutkan. (Naz ikut Anna, perap jap dalam 10 minit hingga adunan berbuih).
  2. Campurkan campuran yis tadi ke dalam tepung gandum, tambahkan sedikit air, agak-agak macam nak buat jemput-jemput tu le. 
  3. Perap adunan dalam 1-2 jam bagi mendapatkan sarang yang cantik dan kuih jadi bulat masa menggoreng.
  4. Panaskan minyak masak.
  5. Sebelum menggoreng, tambahkan secubit garam ke dalam adunan & goreng hingga keperangan.
  6. Hidangkan..yummyy..
NOTA :
  • Bancuh adunan biar jadi likat tau! Jangan cair supaya dapat kuih yang bulat-bulat bila digoreng.
SELAMAT MENCUBA!

9 comments:

  1. kak naz ^^ kuat jugak virus BOM kak anna ni ye.. hihi.. len kali tun nk kurangkan sket air, baru jadi bulat2 montel kot. hihi.. sedap!

    ReplyDelete
  2. kak naz....
    mas pun nak buat japp lagi..
    buat bekal anak2..he3

    ReplyDelete
  3. sempoi kan bom manis ni. anak2 saya pun suke.

    ReplyDelete
  4. Assalam Naz, akk pun buat cucur bom ni semlm, abe kata mcm roti, sedapkan, anak2 akk pun suka mkn cucur manis ni

    ReplyDelete
  5. lamanya tak makan kuih bom ni sedapnya

    ReplyDelete
  6. cekodok bulat2...memang sedap...

    ReplyDelete
  7. adeh teringin pulak nak try..nampak terliur pulak naz..hehe

    ReplyDelete
  8. kuih ni memang tak jemu makan..saya dah berapa kali duk ulang buat kuih ni..hehehhe

    ReplyDelete